Меню

Обсъждат прехвърляне на екологията към Министерство на земеделието

14.07.2021 г.
1218
От началото на тази седмица силно се коментира предложения кабинет от страна на ИТН на Слави Трифонов. Освен острите критики към Николай Василев, предложен за министър председател, много спорове се зародиха по повод това - защо ИТН не посочиха министър на екологията.

Редица политически коментатори заявиха, че това не е грешка от страна на екипа на Слави Трифонов, просто така - да е пропуснал цяло едно голямо министерство с много свързани областни структури в цяла България. Освен това в контекста на зелените мерки, изразяващи се в субсидии за милиарди евро в новия програмен период на ЕС 2023-2027, не е възможно цяло стратегическо министерство да е просто така - пропуснато.

Отлично осведомени източници на АгроКлуб коментираха, че се обсъжда варианта екологията да бъде прехвърлена към сегашното Министерство на земеделието, което има вариант а да бъде прекръстено на - Министерство на земеделието, екологията и селските райони, или някакъв подобен вариант, който да включва и контрола над производството и вноса на храни, където също има много големи интереси, включително и в сферата на контрабандата, заради което за 1 месец шефа на БАБХ бе сменен 2 пъти.

По този начин ще се концентрират лостовете за управление и контрол в свързаните сектори: земеделие, околона среда, екология, води, храни, гори и селски региони. Освен това така ще може да се унифицират методите за усвояване на европейски средства по линия на селските региони и Зелената сделка на ЕС.

Междувременно стана ясно от изявление на земеделския министър Христо Бозуков, че България заделя 250 млн. лв. за фонд за екологичен преход в земеделието, преди началото на големите мулти-милиардни схеми по Зелената сделка. / АгроКлуб