Търсене

Област в Хърватия обяви природно бедствие, след отравяне на 50 милиона пчели

17.06.2020 г.
11607 1
Над 50 милиона пчели са открити мъртви в северната област Меджимурие в Хърватия, на границата с Унгария. В резултат на това е обявено природно бедствие за част от областта, в понеделник (15 юни). Ветеринарните инспектори и криминалисти проучват каква е причината за измирането на толкова пчели, съобщава euractiv.com.

Според местни медии, пчеларите са загубили около 600 кошера, което представлява приблизително 50 милиона пчели.

Предполага се, че причината за това екологично бедствие е отравяне с пестициди, въпреки че все още не е официално потвърдено.

Ана Пепелко, пчелар от Гардиновац, пред националната телевизия HRT:

„Това вероятно е отравяне с инсектициди. След анализа ще бъде известно дали това е резултат от пръскане на картофи или рапица ”.

Според местните пчеларски организации „щетите за екосистемата са пагубни” и това не е първият случай на отравяне на пчели. 

„Пестицидите не са единствената причина за унищожението на пчелите“, казва  Дражен Джерман, председател на една от пчеларските асоциации. „Пчелните общности са подложени на стрес, причинен от изменението на климата, има и огнище на коронавирус, както и замърсяване на река Сава от антибиотици, като всичко това е неблагоприятно за екологията.

Центърът за съдебни изследвания и експертизи „Иван Вучетич” от Загреб е събрал проби от пчели, мед и ниви, за да установи точната причина за смъртта чрез лабораторни анализи, съобщи държавната агенция HINA. 
 
Институтът за обществено здраве на окръг Меджимурже ще проведе тестове с мед, докато Институтът по фармакология и токсикология на Ветеринарен факултет в Загреб ще определи причината, за да установи дали „смъртта на пчелите не е настъпила поради пчелни болести“. Ще бъде направен и анализ на въздействието върху човешкото здраве.
 

Пчеларите ще получат компенсация от 200 евро за загубен кошер. 


© 2020 Село - Selo.BG

 • отровени пчели в село Санадиново
  12.05.2020 г.
  38200
  За мълчанието на пчелите и (не)желанието на хората да ги чуят!
  Десетки хиляди пчели за поредна година загинаха след пръскане с инсектициди в региона на Плевен. За това алармира чрез фейсбук профила си био производителят и председател на Българска асоциация биопродукти...
  Виж повече