Меню

Обичаят 'Пататюва меже' привлича почитателите на българското село на уникално събитие тази събота (ПОКАНА)

25.08.2023 г.
657
Първата по рода си фолклорна къща в България - „Гърнатскине конаци“ привлича почитателите на българския фолклор на уникално събитие тази събота. На 27-ми август, начало 09:00 ч., във вилно селище "Север", близо до Момчилград,  почитателите на българската култура ще имат възможността да пресъздадат един от древните родопски обичаи - ваденето на картофи.

Събитието, наречено “Пататюва меже”, няма да е просто реколта, а истински родов празник, какъвто винаги е бил в Родопите. Едно време, семействата и съседите се събирали заедно, за да обработват почвата и да се радват на плодовете на труда си.

Участниците са поканени да донесат свои инструменти за работа и да се облекат в народни носии, за да потопят в атмосферата на миналите времена. А след като извадят картофите, ще бъдат поканени на традиционна родопска трапеза, на която ще опитат местни специалитети.

Интерактивният музей "Гърнатскине конаци" е създаден от народния певец Филип Синапов, който решава да вложи своите спестявания в изграждането на мястото. Освен че представя разнообразие от народни обичаи, костюми и изкуства, той иска да възроди и забравени родопски традиции.

Това събитие е една от поредните инициативи, които доказват, че българските традиции остават живи и актуални в сърцата на хората, които ги ценят и желаят да ги предават на следващите поколения.

Повече за събитието:

088 340 1260
filip_sinapov@abv.bg

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете