Меню

Нощта срещу Гергьовден Преподобна Стойна се явява в Златолист и лекува

05.05.2020 г.
12503
Народната светица лекува и до днес в село Златолист, близо до Сандански и Мелник. Нейната плоча сбъдва желания и има лечебна сила. Каменният къс е на преподобна Стойна -  пророчицата, за която Ванга казва, че е три степени по-силна от нея. 

Светицата винаги помага, когато си отишъл в храма с чисто сърце, но нейната сила се проявява особено силно, точно вечерта на 5 ти срещу 6 ти май преди големият празник Гергьовден. Тогава хиляди хора се стичат да пренощуват в храма и да измолят от нея помощ и застъпничество пред Бога.


Коя е преподобна Стойна и кое я прави толкова почитана и до днес?Също като петричката врачка Ванга, преподобна Стойна ослепява. На седемгодишна възраст се разболява от едра шарка, което уврежда зрението й. След това се появяват ясновидските и лечителските и способности. До 16 години, тя прекарва в пълно уединение в отделна стая. Тогава насън й се явява свети Георги, който й казва да копае в двора, където намира негова икона и кандило. С помощта на съседите, тъй като семейството ѝ е бедно, в двора на това място се построява малък параклис, където Стойна живее до 1913 г. Прозвището си получава от съселяните си заради аскетичния начин на живот. Преподобна Стойна предупреждава близките си, че няколко дни ще бъде като мъртва, но да не я погребват. След една седмица се съживява и хората от района започват да идват при нея за помощ и изцерение.
След Междусъюзническата война цялото й семейство се преселва от село Хазнатар, Серско в България. На път за Петрич, минавайки през село Долна Сушица (Златолист), Преподобна Стойна решава да остане да живее в храма “Св. Георги” в селото. Там тя прекарва остатъка от живота си до 22 февруари 1933 г. в пост и молитва.

Днес ръбовете около плочата са запълнени със стотинки. Навсякъде из църквата има панички, в които хората оставят по нещичко пред светците. Дясната част от иконописа е окаяна. Стените са опушени и черни, трудно се различават изображенията. Зад масивната стара врата при входа има няколко малки стенописа. Казват, че Стойна много е помагала, продължава да помага и днес от многобройните икони. Затова и всеки човек пристъпва прага й с ново листче в ръка и му търси място, за да бъде изпълнено единственото желание – да има здраве. Отвън пред стаичката човек може още да пообщува с преподобната. Сядаш и започваш да пишеш писмо с молба до нея.

Според поверието, всичко можеш да й кажеш, да я помолиш и това ще си остане само между вас двамата.


Историите и легендите за свръхестествените способности на пророчицата:

Там, близо до Петрич, в село Златолист, по нейно време назовавано Долна Сушица, е сгушена църквата „Свети Георги", където прекарва последните 20 години от живота си Стойна Димитрова. До гроба на отеца, който я е приютил, е и нейният. Хиляди хора минават през храма, кой от любопитство, а повечето от нужда. Чудесата, казват, се случват и днес. За обикновените хора тя е светица. Из Петричкия край още се носят легенди за живота и невероятните неща, сътворени от Стойна: как е примирала и „шетала при Бог", левитирала, докато се моли, и виждала бъдещето, церила нелечими болести, живеела скромно и тихо.

Обич, обич требе на ората. Нема ли я, ке се затрие убавата ни държава…


Предсказанията на Преподобна Стойна са грижливо записани по заръка на самата ясновидка. Тя започва да диктува своите поророчества четири дни преди да умре в църквата "Свети Георги" в Златолист. Ясновидката е знаела точната дата на своята смърт - 22 декември 1933 г. Затова заръчва при нея да дойде момиче от Самоков на име Бояна, което да запише думите й.

Преподобна Стойна предсказва смъртта на цар Борис III. След опита за убийство на монарха в Арабаконак и след атентата в храма "Света Неделя" Преподобната казва на Богомолците в Златолист: "Не бойте се за царо ни и не страшете се за неговио живот. Комуто е дадено да бъде отровен, него куршум не лови". Пророчеството е направено през 1925 г., а Борис III умира през 1943 г.

Преподобна Стойна и Ванга са имали особена духовна връзка. Приживе Вангелия преспивала веднъж годишно в стаята на Преподобната в храма "Свети Георги" в Златолист. Именно пророчицата от Петрич поръчва и паметника за гроба на Стойна.


Предсказанията на Преподобна Стойна:

През 1933 г. Стойна казва пред семейството на Костадин Георгиев:

“Много работи ке станат. Ама чудото у България ке е след шейсет години. Ако политикантите скарат народо и он почне да се мрази, ке дойде глад и мор. Деца и стари ора ке умират без лек и лекарства. Обич, обич требе на ората, Коста, обич. Нема ли я, ке се затрие убавата ни държава...”

“Идете си по домовете, арни човеци, идете си, но да знаете - на нашата земя се е родила бела птица. От мъка се е родила. Може да е гълъб, може да е нещо друго. След 60 години тая птица ке литне по широкио свет. Който нашенец я види или пипне с чисти ръце и арно сърце, ке получи голема сила, дека никой не я знае... Айде идете си добри ора и се молете на Бога...”
Хиляди ангели, архангели и духовни същества пазят мястото в село Златолист


Във и около всички манастири, църкви, свети места има много ангели. Малката стаичка – мястото, където е живяла Преподобна Стойна в село Златолист, има най-много духовна защита - стотици хиляди ангели, архангели и духовни същества пазят и помагат на тези, които са потърсили помощ свише. Причината се дължи на това, че народната лечителка и проницателка е притежавала изключително силни възможности и много висок дух със свещена мисия. С молитвите си тя е измолвала допълнителна защита и помощ за България. 
 

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете