Меню

Ново предложение: Трудова миграция, вместо емиграция на сезонни работници!

Задълбочаващата се криза с намиране на селскостопански работници през последните години не подминава и сектора на малинопроизводството и ягодоплодните в България.

В сектора има изключителен недостиг на работна ръка, който оказва много силно лимитиращо влияние на производството на малини и ягодоплодни, коментира пред Село Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните. “

“Ако стопанство със 100 дка. не си осигури 100 берачи на малините, рискува голяма част от продукцията да остане неприбрана и да търпи загуби. Въз основа на това има много производители, които започват да редуцират площите си и да ги адаптират към максималните възможности за осигуряване на работна ръка”, обясни Петков.


Трудова миграция вместо трудова емиграция в селското стопанство

От Асоциацията предлагат разработването на програма за справяне с проблема, която са нарекли "Трудова миграция вместо трудова емиграция". Целта на програмата е да се задържат български работници в страната, като се търси и социален ефект от прилагането ѝ.

Същността на тази програма е с частично държавно финансиране, да бъде подпомогнато изграждането на т.нар.  кампуси за работници, които да приютяват сезонните работници в рамките на една кампания, обясни Божидар Петков: 

“Хора от необлагодетелстваните райони като Северозападна България или Родопите, например, където няма работа, вместо да емигрират в Гърция, Италия и т.н., могат да отидат в тези кампуси, в които да работят и живеят. Например в Лозница и Попово да берат малини за 2 - 3 месеца, след това да се преместят в района на Силистра и Русе да прибират кайсии и праскови, след това в района на Самоков да събират картофи…”

За да се осъществи такава миграция на трудова сила, трябва да се създадат условия за живот и почивка на хората. По този начин ще се повиши значително продуктивността на труда, категоричен е Петков. Именно на този принцип залагат фермите в Западна Европа. Работниците живеят в такъв тип кампуси в непосредствена близост до полетата. Имат възможност да работят повече от 8 часа - нещо, което разрешава и българското законодателство на сумарно работно време. Все пак тези работници работят сезонно и се опитват максимално да уплътнят времето си, посочи Петков.


Очакванията са от Министерството на земеделието, храните и горите и от Министерството на труда и социалната политика да осъзнаят нуждата от подобна инициатива. МТСП има програма, която да финансира добри условия на труд. Ако се договори една такава помощ - 50% да се поема от държавата, а останалите 50% да са от собствениците на насаждения, би било много добра инициатива за бъдеще. 

Според Божидар Петков с изграждането на такива кампуси с осигурени условия, дори ще се ангажират младежи от градовете, които си нямат село, да работят.

На фона на загубите, които търпят заради липсата на работна ръка през последните години, все повече фермери биха били готови да се включат в подобна инициатива, в случай, че бъде подпомогнато от Държавата, каза в заключение председателят на Асоциацията на малинопроизводителите.

Очаквайте цялото интервю с Божидар Петков по-късно в Село

София Белчева, © 2019 Агро Клуб - Selo.bg

 

  берач
  25.09.2019 г.
  46349
  Надникът на берачите в селското стопанство достига 60 лв./ден
  Наемането на работна ръка за прибиране на реколтата от плодове и зеленчуци се оказва все по-голямо предизвикателство за земеделските производители. Липсата на работници и стремежа да намерят такива в разгара...
  Виж повече
  пипер
  13.09.2019 г.
  2586
  Градинари: Пиперът остава на полето, няма кой да го обере!
  Проблемът с работната ръка в селското стопанство продължава да се задълбочава. През тази година се стигна до там, че готова продукция, остава на полето, защото няма работници, които да я оберат. Това каза в...
  Виж повече
  заетост в земеделието
  02.08.2019 г.
  11202
  Има сериозна криза за намиране на качествени работници в агросектора
  Проблемът с липсата на работната ръка в селскостопанския сектор се задълбочава с всяка изминала година. Все по-трудно се намират качествени общи работници, но и средни специалисти, алармират земеделците....
  Виж повече