Търсене

Новият фонд за борба с градушките ще компенсира пропаднали площи над 50%, а не както сега - при 100%

07.02.2020 г.
10058
Чрез новия компенсационен фонд за борба с градушките ще се изплащат обезщетения за пропаднали площи над 50%, а не както сега - при 100%. Това заяви пред земеделски производители от област Варна зам-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева.

Моделът за взаимоспомагателен фонд все още не е финализиран и не е ясно дали таксата ще е единна на декар или ще бъде диференцирана за едногодишни полски култури и за плодове и зеленчуци. Предстоят дискусии с бранша за постигане на решение посочи Кръстева. 

Работата по законодателството за създаването на взаимо-спомагателен гаранционен фонд за борба с градушките вече е започнала. Всеки земеделски стопанин може да се включи във фонда доброволно с определена такса. Участието ще става в общото заявление и ще се предава в периода март-май. Фондът ще бъде ситуиран в Държавен фонд Земеделие - Разплащателната агенция. Държавната помощ за застраховки и обезщетения ще работи единствено през този фонд.

Очакванията на ръководството на Земеделското министерство са фондът да започне да функционира от 2021 г., а от 2020 ще започне защитата от градушки по самолетен способ.  

“До момента ⅓ от страната беше покрита с противоградова система за защита. Миналата година са пуснати допълнителни ракетни площадки, с които защитаваната територия до момента - от 17 млн. дка става 22 млн. дка. През пролетта на 2020 г. предстои пускането в експлоатация на седмия радар, в района на град Шумен. С пускането му ще се даде възможност за противоградова защита по самолетен способ”, обясни зам.-министър Кръстева. 

По-рано тази седмица изпълнителният директор на ДФЗ - РА Васил Грудев каза, че България ще иска от ЕК нотификация за прилагане на мярката още през настоящата година.

София Белчева, © 2020 Село - Selo.BG

 • АЗПБ
  05.02.2020 г.
  9091
  Въвеждат нов модел за борба с градушките с доброволни вноски от фермерите (ДОПЪЛНЕНА)
  Взаимоспомагателен компенсационен фонд за обезщетения от климатичните изменения и последиците от тях върху земеделието трябва да заработи в България от следващата година. Фондът ще бъде на изцяло доброволен...
  Виж повече
 • НАЗ
  03.12.2019 г.
  6645
  Ще подкрепи ли НАЗ взаимо-спомагателен фонд за борба с градушките? (ВИДЕО)
  Предизвикателствата пред сектор Зърнопроизводство не са малки, както по отношение на гео-политическите изменения, така и на климатичните промени, които стават все по-осезаеми всяка година. Ако ние не...
  Виж повече
 • семинар малини
  22.11.2019 г.
  39333
  Нов модел за борба с градушките и обезщетение за 50% пропаднали площи, обмисля МЗХГ
  България черпи опит от Унгария за изграждане на националната система за борба с градушките. Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева на семинар на Българска...
  Виж повече
 • градушка
  30.10.2019 г.
  113266
  Земеделци искат държавна помощ за оръдия против градушките
  Производители на малини и ягоди искат подкрепа от държавата в борбата с климатичните промени. Земеделците настояват за държавна помощ за защита на насажденията от градушки с т.нар. ацетиленови оръдия* ....
  Виж повече