Търсене

Нисколихвени кредити, авансови плащания и нова помощ за сектор плодове и зеленчуци

07.04.2020 г.
8516
Нисколихвени кредити по обвързаната подкрепа за секторите плодове, зеленчуци и оранжерийно производство ще се отпускат през тази година заради извънредното положение във връзка с коронавируса. Това съобщи в интервю за Село земеделският министър Десислава Танева. Предстои това предложение да се изчисти в детайли и да се обяви след днешното заседанието на Управителния съвет на ДФЗ, което ще проведе видео конферентно. 

“Едно от условията е  стопанствата да имат история. Не трябва да се допускат “схеми” за злоупотреби, защото залогът ще е само обвързаната подкрепа, която се плаща следващата година. Целта е да обезпечим производството за тази година. Ние се надяваме на оптимистичен вариант, но всичко може да се случи”, посочи Танева.

Другото решение, което предстои да се вземе о време на заседанието, е по предложение на две браншови организации - по отношение на приема по държавната инвестиционна помощ от растениевъдството - да платим авансово до 80% от субсидията или общо около 12 млн.лева, съобщи министърът.

В рамките на Управителния съвет ще се обсъди и нова държавна помощ, насочена към изкупуване на български плодове и зеленчуци от български търговци.

“Става въпрос за подкрепа на локални и местни обекти за търговия с храни, които имат повече от 3 обекта в областта - да получат определено плащане на килограм изкупена продукция от местна оранжерия - от областта и от съседни области. Правим съответните анализи и смятаме да гласуваме подобна подкрепа”, обясни Десислава Танева. 
Чрез Областните дирекции на БАБХ вече е направено предварително проучване и при първоначалните разговори тези български вериги са проявили интерес, посочи земеделският министър.

Цялото интервю с министър Десислава Танева четете на следния линк:

Десислава Танева: Задължаваме веригите да предлагат български плод, зеленчук и месо! (ИНТЕРВЮ)


София Белчева,  © 2020 Агро Клуб - Selo.bg

 

 • Десислава Танева
  07.04.2020 г.
  44487
  Десислава Танева: Задължаваме веригите да предлагат български плод, зеленчук и месо! (ИНТЕРВЮ)
  В условията на извънредното положение заради епидемията от коронавирус, българското Министерство на земеделието обяви, че настоява за държавна помощ COVID 19, която включва компенсаторни мерки, както и...
  Виж повече
 • фермерски пазар
  06.04.2020 г.
  20525
  Десислава Танева: Отваряме фермерските пазари! (ДОПЪЛНЕНА+ЗАПОВЕД)
  Фермерските пазари отново ще заработят в условията на извънредното положение. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подписа заповедта, която е комуникирана със Земеделското министерство. Това съобщи в...
  Виж повече