Търсене

Нисколихвените кредити по пчеларската програма - без такса за обработка

13.05.2020 г.
8529
За първи път тази година пчеларите с одобрени проекти по Националната програма по пчеларство (НПП)  ще кандидатстват за кредитиране без еднократната такса за обработка и управление, която беше 0,5 % от размера на кредита. Управителният съвет на Държавен фонд Земеделие (ДФЗ) е взел решение годишната лихва за отпусканите пряко от Фонда кредити за 2020 година отново да е в размер на 3%. 
 
Право на кредит имат кандидатите с одобрени проекти по Пчеларската програма, за да могат да реализират проектите си преди изплащане на одобрената субсидия. Кредитират се инвестиции по мерки А, Б, В и Д от Националната пчеларска програма – за закупуване на нови кошери, отводки, пчелни майки, ветеринарно-медицински препарати, както и за закупуване на пчеларско оборудване и прикачен инвентар за подвижно пчеларство. Максималният размер на отпусканите средства е до 95% от размера на полагащата се безвъзмездна финансова помощ. Погасяването на заема се осъществява чрез прихващане на полагащата се субсидия по Програмата.
 
По информация на ДФЗ, кредитната схема допринася за значително увеличение в усвояването на средствата по Пчеларската програма.     

© 2020 Село - Selo.BG

 • пчеларска програма
  24.02.2020 г.
  8510
  Приемът по Националната пчеларска програма за 2020 г. започна с бюджет 6 399 307 лв.
  Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) отваря от днес, 24 февруари, приема по новата Национална програма по пчеларство, която ще се прилага в тригодишния период до 2022 г. За тази година финансовият ресурс е 6 399...
  Виж повече