Меню

Николай Киров (НАЗ): Пшеницата се търгува на нива 270-280 лв./тон

12.07.2019 г.
7214
Зърнопроизводителят и председател на местната структура на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) за регион Бургас - Николай Киров заяви, че над 70 % от жътвата е приключила в Бургаско. Ечемикът е прибран, рапицата е почти ожъната, остава прибирането на овеса и пшеницата, посочи Николай Киров.

„Добивите са сравнително добри, от ечемика над 450 кг от декар, което е повече от миналата година. Пшеницата има и хубави блокове и по – лоши, 5 % е по – слаба, защото късно изникна и не можа да налее зърното. Очакванията при нея са за добиви около 500 кг от декар.“© снимка: БГ МЕДИЯ

Рапицата е с по – слаби показатели от миналогодишната реколта, добивите са между 250 и 300 кг от декар, добави Киров.

„Качеството като цяло е добро и се доближава да миналогодишното. Хубаво е, че това лято няма много валежи по време на жътвата и зърното е в добро състояние. Нямаме притеснения свързани с качеството на брашното и хляба.“


© снимка: БГ МЕДИЯ

С 10-15 % са по-ниски изкупните цени на пшеницата тази година в сравнение с миналата година.

Зърнопроизводителят посочи, че цената на пшеницата зависи от световните пазари, защото е борсова стока. В момента зърнената култура се търгува за 27 – 28 ст. за килограм (*фуражна), а миналата година тя е била 32 стотинки.


© снимка: БГ МЕДИЯ

За сега земеделските производители не бързат да продават и очакват тенденцията да се промени. Очакванията са, ако времето се задържи без валежи, жътвата в Бургаско да приключи до седмица.


© снимка: БГ МЕДИЯ