Меню

Николай Киров (НАЗ): Всичко поскъпва и това води до вдигане на изкупната цена на зърното (ИНТЕРВЮ)

24.06.2021 г.
17909
Интервю с Николай Киров, Председател на Съюза на зърнопроизводителите в Бургас и член на НАЗ

Каква спрямо миналата година изглежда ситуацията с реколтата?

Значи, прогнозата спрямо миналата година е добра. Много по-добра от миналата година. Миналата година по това време, ако си спомняте, беше много сушаво и беше тотален провал на земеделието, говорим както за есениците, така и за пролетните култури, които имаха нужда от влага. Засушаването беше почнало от предната година. Цяла зима нямаше снегове и дъждове и това се отрази много зле. За разлика - тази година природата е по-благосклонна към нас и можем да кажем, че се очакват добри добиви.

Казаха, че очаквате и по-добри изкупни цени?
Да, в момента цените са добри. Бяха по-добри миналата седмица. Благодарение на това, че е по-добра природата, по-добра атмосферната обстановка на световните пазари това нещо се наблюдава и тъй като стоката е борсова се наблюдава лек спад тази седмица на цените, но това е борсова цена. Но засега, в сравнение с миналата година е около 15 до 20% по-висока стойността на цената от колкото миналата година. 

Кои са традиционните пазари - външни, на които България изнася? 
България основно изнася, по моя информация за Европейският съюз, т.к. може би едно 90% от нашата пшеница е причислена като фуражна и главно отива за изхранването на животните в Европа обикновено.
Има, така ечемик,  който е за арабските страни, но основно е за Европа.

Не е ли принизяване на качеството на нашата пшеница това?
Може би е така, но за това сме си виновни ние, защото много слабо е окачествяването на стоката от страна на земеделските производители и по-лесно за прекупвачите и търговците е да я вземат като фуражна, защото ѝ е по-ниска цената и да се изнася. Наистина хубавата пшеница с хубави хлебопекарни качества е по-малко, затова и аз казах, че сме виновни ние от полагането на грижите, които се прави за пшеницата. Но тя е и с по-висока цена.

Ако се повишат изкупните цени, означава ли това, че ще скочат цените на крайните продукти, като хляб, хлебни изделия?
Предполагам. Както забелязвате в момента тече един процес на...не знам и аз как да кажа - инфлация, която се наблюдава във всички сектори на живота. Като почнем от строителни материали, горивата, машините се повишават, торовете. Мога да ви кажа, че ако миналата година сме ги купували за 300 лв в момента са 600 лв - два пъти по-висока цена. Всичко това, неминуемо тази инфлация води и до повишаване и на изкупната цена на зърното, за да може ние да продължим и следващата година да не фалираме. И това неминуемо ще доведе и до покачване цената на крайният продукт. С колко и кога времето ще покаже, аз не мога да го кажа.

И ако трябва да се върнем пак на атмосферните условия. Сега, тези дъждовни дни няма ли да попречат на старта на жътвата?
За старта на жътвата определено ще попречат. Тя ще се забави. Вие знаете по принцип ние около 23 - 25 юни откриваме жътвата с жътва на ечемика, но тази година, според мен  ще се забави жътвата от порядъка на 10 дена до 2 седмици.
Времето е благоприятно в момента за развитието на посевите. Казах, тези които в момента, които още не са узрели, наливат и ще дадат по-добър добив. А пролетните култури, като слънчоглед и царевица ще растат - добър урожай!