Меню

Николай Върбанов: След обстойно проучване, Tempo е нашият избор за прецизна сеялка (ВИДЕО)

22.07.2019 г.
5682
Когато говорим за инвестиция в сеялка, това не е просто избор на поредната машина, а възможност за реализиране на повече ефективност и растеж в стопанството. Така зърнопроизводителят от село Полско Косово, обл.Велико Търново - Николай Върбанов, постепенно увеличава своите площи със зърнени култури - един постоянен процес в последните 10 години.

Николай Върбанов сподели пред Село, че е приел земеделието като негова мисия, в която влага старание, професионализъм и отговорни решения. 

Зърнопроизводителят дава пример как може ефективно да се развива фамилно зърнопроизводствено стопанство от среден тип, като в работния процес вече е привлякъл и синът си, с който обработват около 5 000 декара, на които отглеждат пшеница, ечемик, слънчоглед, царевица, рапица, грах и междинни култури.

От две години насам сеитбата на пролетници извършват със сеялка Vaderstad Tempo, като я избират след обстойно проучване на пазара на сеялки в България и споделен опит сред редица други земеделци. Преимуществата са толкова категорични и споделени от опит в практиката, че място за колебание няма. 

Сеялката работи с много висока скорост и прецизност. Избрахме Vaderstad Tempo T с бункер за торовнасяне от 1200 л., както и чистачи на реда, които използваме когато има повече растителни остатъци, в полето.

Друго важно предимство, което Николай Върбанов споделя за Vaderstad Tempo е бързата и лесна настройка директно от кабината на трактора, при нужда да се премине от слънчоглед на царевица или обратно.

ВИЖТЕ ВИДЕО:Всяка изсяваща секция на Tempo разполага с индивидуално електрическо задвижване, а системата за управление Vaderstad E-Control безпроблемно и в реално време прави връзка между сеялката, трактора и оператора. Електрониката на сеялката осигурява постоянната й производителност, а потребителският интерфейс позволява дистанционен контрол и мониторинг в реално време.Калибровката и регулировките могат да бъдат направени за цялата машина или за индивидуални секции. Сравнявайки я със сеялките с механично задвижване, при електрическото задвижване допълнително се избягва проблема с приплъзване на задвижващите колела или проблем с веригите, което води до неравномерна норма.Модерната система за управление Vaderstad E-Control базирана на iPad се свързва безжично със сеялката Tempo, давайки пълен достъп до нейните функции, както и показване на информация в реално време. С докосването на бутон имате възможност да регулирате нормата на тор или семена, да включите или изключите индивидуални секции или да наблюдавате прецизността на сеитба. Като допълнение, опростения потребителски интерфейс E-Control прави калибровката и настройките на машината бързо и просто.Разполагайки с индивидуален контрол над изсяващите секции и с контролна система проектирана така че да даде максимума от машината, се отварят няколко възможности за по-нататъшно развитие, на прецизната сеитба.

Изключване ред по ред
За да се избегне презастъпване при сеитба, за да се спестят семена и когато полетата са с неправилна форма, всяка изсяваща секция може да бъде спирана индивидуално. Това може да бъде управлявано ръчно или чрез използване на GPS и ISOBUS Task Controller.Лесна релсова сеитба
С Tempo релсовата сеитба е лесна и надеждна. Тази функция е лесна за настройка с E-Control. Когато сее в полето, Tempo автоматично изключва определени изсяващи секции, когато е необходимо, с цел да се направят релси за гумите на пръскачката.

Индивидуално калибриране
Tempo е правилния избор за всички зърнопроизводители. Предвид, че секциите са с индивидуално електрическо задвижване, има възможност една и съща машина да сее много видове семена, с различна норма и различни междуредия. Това може да бъде настроено и наблюдавано използвайки E-Control.

Важно качество на Tempo е нейната способност да се адаптира към различните изисквания в стопанството. Променяйки лесно междуредието, регулирайки броя на изсяващите секции или преминавайки към сеитба от една към друга култура, имате възможност да увеличите капацитета и употребата на вашата сеялка, достигайки ново ниво.

Една машина - различни култури
Царевица, захарно цвекло, соя, слънчоглед, рапица, памук, сорго и много други - сеялката Tempo е способна да сее широк обхват от култури с отлични резултати. С лесна промяна на междуредието и конфигурация за различни култури, Tempo дава висока гъвкавост на стопанството. Смяната на дисковете на дозиращия апарат става за секунди, без да е необходимо използването на инструменти. Резултатът е повишена ефективност и минимални разходи за декар. В някои случаи една сеялка Tempo може да замени две машини в стопанството.

No-till, min-till или конвенционална обработка
Tempo е способно да сее с натиск на изсяващата секция до 325 кг. Това позволява високоскоростна сеитба в широк обхват от почвени условия и тип почвообработка. За да се запази влагата и да се увеличи производителността, машината дава възможност да се сее директно в стърнище. Благодарение на усилената конструкция на изсяващата секция и ефикасните чистачи, сеялката Tempo е способна да постигне перфектни резултати във всякакви условия.

Точна работна дълбочина във всякакви условия
За да се поддържа точен натиск на изсяващата секция във всякакви условия на работа, всички модели Tempo могат да бъдат оборудвани с хидравличен натиск на секциите. Чрез активиране на позитивен и негативен натиск се осигурява възможно най-добрия старт на широк обхват от семена, при различните почвени условия. Системата за хидравличен натиск се контролира лесно от кабината на трактора чрез E-Control системата на Vaderstad.

Високоскоростни копиращи терена чистачи
За да се осигури перфектното почистване на реда адаптирайки се към различните почвени условия, всички модели Tempo могат да бъдат оборудвани с чистачи на редовете, който следят почвения релеф. Паралелно монтираните чистачи са оборудвани със самопочистващо гумено колело, което позволява прецизното следене релефа на почвата. С оптимизиран ъгъл на работа, плаващите чистачи са конструирани да паснат перфектно на скоростта и прецизността на сеялката Tempo.

Високоскоростно торовнасяне и усилени ботуши за тор
Прецизното вкарване на торът по време на сеитба e с цел да се захранва семето с нужните хранителни вещества, когато е най-необходимо. Това увеличава добива и ефективността на използваната тор, като също така намалява разходите на декар.

Tempo може да бъде оборудвана с бункер за тор и високоскоростни торовнасящи дискове (ботуши). Торът може да бъде вкарван с желаната норма и на желаната дълбочина, в страни от семето. Торовнасящите дискове с пружинно окачване могат да окажат натиск до 150 кг. Това увеличава ефикасността на торът, както и потенциалния добив, като също така намалява броя на минаванията (по-малко утъпкване).

Секционния контрол спестява тор
Дозиращата система за тор при Tempo позволява изключване на секции при голяма част от моделите. При някои модели е възможно дори и изключване на индивидуални редове. По този начин се поддържа правилната норма дори и при блокове с неправилна форма, и дава възможност за еднакво развитие на растенията.

Оптимизиране на добива със система за променлива норма
Електрическите мотори позволяват да се работи с променлива норма, давайки възможност за по-висок добив използвайки същото количество тор.

Прецизно полагане на микрогранули
Комплектът за микрогранулати позволява пестициди, стартерни торове и други да бъдат прецизно вкарани в почвата по време на сеитба. Микрогранулата може да бъде заровен над семето в браздата или да бъде оставен на повърхността. Индивидуалното електрическо задвижване на системата за микрогранулати позволява секционен контрол заедно със семената и торът. Това спестява разходи и максимизира резултатите.

Повече информация за сеялките Vaderstad Tempo можете да получите от Тайтън Машинъри България:

Централен офис
гр. София 1839
Бул. Ботевградско шосе № 455
GPS: 42.709219, 23.432722
Тел: +359 2 971 35 25 или на кратък номер *4040
E-mail: office@titanmachinery.bg