Търсене

Необходими данни за правилно управление на храненето - споделен немски опит (Видео лекция)

09.04.2020 г.
8759
"Необходими данни за правилно управление и контрол на храненето" бе една от най-интересните теми разисквани по време на Бизнес форума за говедовъдство, организиран от партньора на българското животновъдство - HL-TopMix. Темата представи немският експерт д-р Ханс-Карстен Бокман, който е консултант на едни от най-успешните кравеферми в Германия.


Именно една от тези ферми, той разгледа в своята лекция, като представи реални данни и практики, които прилага фермера при управлението на своя бизнес.

Защо е важен анализът на данните в стопанството и как се отразява този процес пряко на продуктивността?, бе основният въпрос, който дискутира д-р Бокман с присъстващите фермери.

Успешното управление на храненето изисква:
 • Рутина в събирането на данни;
 • Рутина в интерпретацията и анализа на събраните данни;
 • Дефиниране на “критичните показатели за контрол“;
 • Намиране на решение съгласувано с ветеринарния лекар, мениджъра на стадото и консултанта по хранене;
 • Решаване на проблема
Вижте как в едно немско стопанство организират своите групи животни, какви данни събират, как ги анализират и използват, за да постигат една от най-добрата млечност в Германия:


 

 • имунитета при млечните крави
  11.03.2019 г.
  10562
  Как можем да подобрим имунитета при млечните крави?
  Влиянието на Омега-3 мастните киселини върху репродукцията и имунитета при млечните крави са добре познати на експертите по хранене. Мазнините се възприемат не само като източници на енергия, но и като важни...
  Виж повече
 • Какви са ефектите от недостиг на минерали при кравите?
  23.10.2020 г.
  3112
  Какви са ефектите от недостиг на минерали при кравите?
  Минералите в храненето на кравите са от изключително значение за производителността, плодовитостта, здравето и общото благосъстояние на животните. Те са ключов компонент на всички хранителни схеми. Проблеми...
  Виж повече