Меню

На 27, 28 и 29 октомври в село Долни Раковец започва акция по възстановяване на старото училище

25.10.2023 г.
1119
На 27, 28 и 29 октомври в село Долни Раковец ще се проведе третата и последна за годината реставрационна акция, която има за цел да превърне сградата на старото училище в първия в България и на Балканите - Институт по екологично строителство – ИЕС.

Доброволците се събират с нови сили, за да подготвят постройката за зимата и максимално да я предпазят от вредното влияние на атмосферните условия, които предстоят. В началото на септември месец беше започната работата по свалянето на компрометираната мазилка, която сега ще бъде довършена.

„Архитекти, инженери и техници ще работят по отводняването на терена, за да бъде съхранена цялостта на сградата през зимните месеци,“ разкри подробности Добромир Машев, председател на ИЕС.


„Домът на ИЕС реално вече изпълнява своите функции – той се превърна в обучителна площадка за студенти по архитектура от Нов български университет, които заедно със своя преподавател арх. Гочев правят заснемане и изчертаване на сградата“, разказа още Добромир Машев.

Майстор-реставратор на дограми безвъзмездно ще подкрепи каузата на ИЕС и ще помогне за възстановяването на старите дървени дограми и техните механизми за затваряне на прозорците на 1 етаж на сградата. Организаторите от Института по екологично строителство канят от сърце и други майстори от сферата на строителството и дърводелството, които също биха били изключително полезни със своите умения на терен. Доброволците могат да донесат със себе си инструменти като: шпакли, мистрии, чукове, длета, строителни колички, лопати и кофи. Организаторите и местните хора отново ще се погрижат за вода и освежителни напитки, закуски и леки подкрепителни почерпки за доброволците.

За да се включи някой като доброволец не е необходимо да има професионални познания в строителството, а просто да иска да подкрепи каузата на ИЕС - екологичното строителството да достигне до повече хора, като се сдобие със собствен дом.

„Ако някой няма възможност да присъства на място, винаги може да ни подкрепи финансово, като използва дарителската ни сметка и да стане #ИесАнгел,“ допълни Машев.

Повече информация за събитието всеки заинтересован може да намери във Фейсбук страницата на ИЕС - https://www.facebook.com/IESearth
 

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете