Меню

На фона на криза с пазара на лавандулово масло, МЗХГ обеща държавна подкрепа

27.06.2021 г.
1529
Трета поредна година пазара на лавандулово масло в България е белязан от сериозни проблеми и липса на ликвидност. Заради свръхпроизводство и неправилно организирани схеми за субсидиране по линия на ОСП, много големи количества с лавандулово масло започнаха да залежават още през 2018-а година, като през 2019-а се достигна до реордните 90% липса на пазатрна реализация. През изминалата 2020-а година, белязана от COVID пандемията, сривът в пазара на лавандулово масло допълнително удари производителите. По-слабо засегнати останаха единствено едрите зърнопроизводители, които са включили лавандулата като допълнителна култура с цел усвояването на повече субсидии.

“Маслото стои. Парите са затворени в него. Това е един цял сектор, който няма ликвидност - парите му са затворени в стока. Когато утре инвеститорът трябва да отделя средства за режимите, за производствените си разходи, за дестилерията, за насаждението (ако е земеделски стопанин) - откъде ще вземе тези средства?”, казва Гергана Андреева изп. директор на Българската асоциация на етерично-маслените култури, парфюмерия и козметика.

На фона на кризата с пазарната реализация на лавандулово масло, днес служебния зам.министър на земеделието Георги Събев пое ангажимент от името на Служебното правителство на Христо Бозуков, че държавата ще подкрепи сектора на производството на лавандула. Как и по какъв начин, тепърва ще разберем.

„Необдходими са съвместни действия от страна на държавата, бизнеса и науката, за да бъде разширено развитието на българското лавандулово масло”, допълни заместник-министър Събев. Той уточни, че европейската практика показва добра тенденция за успех при сдружаване на целия сектор. По този начин България може да бъде наложена като страна на етеричните масла в световен план.

„Едно от предизвикателствата за успешна външно-търговска реализация е възможността да се предлагат достатъчно големи количества с еднакво качество. Регионално обединение на производители на качествени и сертифицирани сортове с еднакви показатели е предпоставка за по-успешна реализация”, коментира Събев по време на разговорите с лавандулопроизводители.„Държавата също има какво да направи, а именно подпомагане участието в международни изложения и бизнес делегации на целеви пазари. Добро начало могат да бъдат тези страни, с които България има традиционни добри отношения например”, добави още той.

„Българското лавандулово масло е изцяло експортно ориентирано, но има ниша на вътрешния пазар, от която трябва да се възползват производителите”, каза още Георги Събев. Разработването на вътрешния пазар на отрасъла ще донесе добавена стойност за българската икономика, уточни още той.

Преди да се включи в тържествата по случай седмия Национален фестивал на лавандулата, заместник-министър Събев посети дестилерия за лавандулово масло в село Малко Кирилово, общ. Елхово в Ямболска област. Част от финансирането за изграждането й е предоставено от Програмата за развитие на селските райони чрез Местната инициативна група „Елхово-Болярово”. Селото се намира само на няколко километра от държавната граница с Турция. „Отличните съчетания от слънцегреене и местни почви допринасят за лавандулата да дава етерично масло с отлични показатели. Отрасълът е нова перспектива за развитие на този пограничен район”, коментира след срещата Георги Събев.