Търсене

На фона на коронавирус, Китай търси 30 млн.тона царевица и соя за държавния си резерв

23.04.2020 г.
8279
Китай се готви да закупи повече от 30 милиона тона земеделски култури, за да попълни държавния си резерв, за да се защити от прекъсвания на веригата на доставки, причинени от коронавирус пандемията, съобщи Ройтерс.

Китай планира да добави около 10 милиона тона соя, 20 милиона тона царевица и 1 милион тона памук в своите държавни резерви, посочват източници, запознати с правителствения план.

По-голямата част от културите ще бъдат внесени главно от Съединените щати, тъй като Китай работи за изпълнение на ангажиментите си по търговската сделка, подписана през януари, посочват източниците.

„Основното послание от (Пекин) е осигуряването на препитание на хората. Време е да се натрупат резерви, особено когато цените на стоките са на сравнително ниски нива “, казва един от източниците.

Пекин планира също да добави 1 милион тона захар и 2 милиона тона соево масло в резервите, но на този етап, не е ясно от къде ще се доставят те.

Китайският държавен купувач Sinograin на този етап не е коментирал информацията, пише още Ройтерс. 

© 2020 Агро Клуб - Selo.bg
 

 • зърно Китай
  27.12.2019 г.
  6440
  Китай очаква да запази производството на зърно над 650 млн.тона през 2020 г.
  Производството на зърно в Китай се очаква да остане над 650 милиарда килограма следващата година, а общата засята площ повече от 95 милиона хектара, информира министърът на земеделието и селските дейности...
  Виж повече
 • свинско месо
  06.12.2019 г.
  4529
  Китай отменя тарифи за внос на соя и на свинско месо от САЩ
  Китай ще отмени тарифите за внос на някои доставки на соя и на свинско месо от Съединените щати, съобщи в петък китайското финансово министерство, позовавайки се на решение на Комисията за митнически тарифи...
  Виж повече