Меню

На гости в село Шишковци с докосване до Чистия Дух на Владимир Димитров - Майстора (ИНТЕРВЮ+архивни кадри)

Има цял списък от села, които са свързани с именити българи, които са оставили дълбок отпечатък в нашата история със своя живот. Един от тях е художникът Владимир Димитров - Майстора, чиято къща-музей в село Шишковци, Кюстендилско, бяхме планирали да снимаме това лято. След като обаче станахме свидетели на опита Майстора да бъде използван с медийни кампании за внушения нямащи нищо общо с неговото творчество, душевност и разбиране за живота, се организирахме още сега да посетим Националната художествена галерия в Кюстендил и село Шишковци.

Докато разглеждахме изключително силно въздействащите картини на Майстора в галерията се питахме защо бе направен опит да бъде опетнен чрез манипулативна акция на нео-либерални псевдоценности…? Отговорът нека всеки сам да си даде, а ние ще ви разведем в това видео до село Шишковци, където ще говорим за автентичният облик на Владимир Димитров Майстора и завещаните от него ценности.

За Владимир Димитров - Майстора животът е бил свещенодействие, а не забавление. Той не просто е спазвал обществени морални норми, а е се е водил от една вътрешна ценностна система и принципи, с които е вдъхновявал хората около себе си. Майстора казва: „Без Дух може ли да се върши работа? Не може да се построи общество без дух и вяра ...". И даже когато рисува дори едно цвете, той пак влага идеята за връзката с вечния живот.

Майстора вярва в доброто, следва стъпките на Христос и в последния си миг се изповядва, пред своята племенница с думите: “Донке…, Душата е безсмъртна” Съвсем актуални и днес, автентичните послания на Майстора се явяват ясен пътеводител за будност и осъзнатост, която ни е все по нужна в тези времена, в които сме призвани да изпълним духовната мисия на българския народ ⇧…., да възродим българското село ⇧…, а и да се върнем към изконните истини за това, че Творецът е над нас и се проява в нас, чрез Любовта, Мъдростта и Истината, които сме отговорни да носим всеки миг.