Меню

Национален фермерски протест събира хиляди фермери в село Шереметя на 2-и Септември

31.08.2021 г.
2627
Национален фермерски протест събира хиляди фермери в село Шереметя на 2-и Септември от 10.00 ч. Хиляди фермери се очаква да се присъединят към протеста заради задълбочаващите се проблеми в аграрния сектор и политическата криза, която е неспособна да излъчи политики в земеделието и поставя под риск цял един стратегически за страната отрасъл с особено важно социално и регионално значение.

Докато земеделците се молят изобщо да бъдат включени в актуализацията на бюджета, Европейския съюз се подготвя за Словенското председателство, което дава голяма заявка за сектор "Земеделие", в който са включени биоразнообразието, кръговата икономика, механизма за корекция на въглеродните емисии и работата по Пакет 'Fit for 55'. Всички тези европейски приоритети в областта на аграрната политика изглеждат нереални и абстрактни за българските фермери, на фона на всичко случващото се в политиката у нас.

Преди дни пък чашата преля, след като цяло лято фамилните стопанства в сектора на зеленчукопроизводството се бориха със сетни сили срещу сушата и чакаха плодовете на своята реколта, която бе 100% унищожена, понеже Агенцията за борба с градушките към МЗХГ не изстреляли противоградните ракети, поради липса на координация и адекватно мислене.

Хубаво е политическата криза в момента да припомни на земеделския сектор в България, че е крайно време той самостоятелно да има политически фронт и представяне, а не вечно да влиза в зависимости и да чака трохите от политическата баница.

Около 1000 фермери от цялата страна ще изливат мляко и изсипват зеленчуци край главния път София - Варна във великотърновското село Шереметя на 2 септември. Общо 27 браншови и развъдни организации в селското стопанство излизат на 4-часов протест с настояване в актуализацията на бюджета да бъдат предвидени 70 млн. лв. COVID помощ за спасяване на сектора. В животновъдството ние работим в кризисна ситуация заради сушата, високите цени на фуражите, горивата и енергията. Същевременно промяна в цената на продукцията ни няма, а сме единствените, които не можем да се възползваме от никоя от антикризисните мерки за бизнеса. Затова настояваме за незабавно включване на средствата по временната COVID мярка за селското стопанство в актуализацията на бюджета. Тази помощ е жизненоважна за нас", каза съпредседателят на НОКА Симеон Караколев.

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете