Търсене

НАТ 2010 иска по-дълъг срок за вписване в Регистъра на тютюнопроизводителите

09.03.2020 г.
8217
Тютюнопроизводителите настояват да се удължи срокът за вписването им в Регистъра за 2020 г. с един месец - до 30 април 2020 г. (вместо до 31 март - бел.авт.). Това става ясно от входирано в Земеделското министерство писмо от председателя на Националната асоциация на тютюнопроизводителите НАТ 2010 Цветан Филев.   

Аргументите на искането са свързани с това да се даде възможност на повече тютюнопроизводители да набавят набора от документи, необходими за регистрацията, както и осигуряванете на време за пълно сработване на системата във всички Общински служби по земеделие в страната, се посочва в писмото.

От НАТ 2010  припомнят, че за да не са в сивия сектор, земеделските стопани, които възнамеряват да се занимават с производство на тютюн през 2020 г. трябва да се впишат в Регистър на тютюнопроизводителите на Земеделското министерство.

Необходимите документи за подаване на Заявление са:
- копие от сключен договор за изкупуване на суров тютюн за 2020 година
- документ, удостоверяващ правното основание за ползването на земеделските земи, върху които има намерение за отглеждане на тютюн през 2020 година с площ над 5 дка
- информация, индивидуализираща земеделските земи през 2020 година, върху които ще се отглежда тютюн с площ до 5 дка, чрез посочване на идентификационен номер на имота или част от него, и площта на земеделската земя, върху която се отглежда тютюн
- копие от протокола за количествата изкупен тютюн от предходната 2019 година (не се прилага за лица, които не са произвеждали тютюн през предходната 2019 година).

В интервю за Село през февруари Цветан Филев каза, че всяка година регистрираните стопани в Регистъра са между 5000 и 7000 тютюнопроизводители, като за 2019 г. в регистъра попаднаха малко над 5000 тютюнопроизводители. Той съобщи още, че около 30% от производителите на тютюн са в нарушение на Закона за тютюна, защото произвеждат и търгуват със суровина без да са в Регистъра на тютюнопроизводителите. 
 
Регистърът се актуализира всяка година. Той се стопанисва от Министерството на земеделието, храните и горите. Целта е да се знае колко тютюнопроизводители всяка година има в България, на какъв обем площи всяка година разсаждат тютюн и като цяло какъв е обемът на тютюнопроизводството в България по отношение на четирите сортови групи тютюн - ориенталските Басми и Каба Кулак и едролистните - Бърлей и Вирджиния.

София Белчева, © 2020 Село - Selo.BG 
 

 • Цветан Филев
  17.02.2020 г.
  9254
  Близо 1/3 от производителите на тютюн са в сивия сектор (ИНТЕРВЮ)
  Земеделските стопани, които възнамеряват да се занимават с производство на тютюн през 2020 г. трябва да се впишат в Регистър на тютюнопроизводителите на Земеделското министерство. Срокът за това е 31 март...
  Виж повече