Търсене

Най-големият производител на свинско месо в ЕС Германия - под удара на АЧС (ОБЗОР)

14.09.2020 г.
9165
Най-големият производител на свинско месо в Европейския съюз Германия попадна под удара на Африканската чума по свинете. Реакциите на пазара след първия регистриран случай на АЧС не закъсняха. След като основните азиатски пазари Китай и Южна Корея обявиха, че налагат забрана за внос на свинско месо от Германия, това направи и Япония. Забраната важи както за живи животни, така и за продукти от свинско месо, съобщават световните агенции. Износът на свинско от Германия за Китай за миналата година възлиза на 1,2 милиарда евро, а за Япония са изнесени около 40 240 тона свинско месо.

Въпреки че търговията в ЕС може до голяма степен да бъде запазена, в страни извън ЕС съществуват и други правила, каза управляващият директор на групата на свиневъдите в Германия (ISN) Торстен Щак, цитиран от Bloombergtv.bg. За износа на животински продукти с отделните страни се сключват търговски споразумения, които са свързани със здравни изисквания. Настоящите правила за търговия със свинско месо с Китай и други азиатски страни изискват в Германия да няма случай на чума по свинете.

Регистрираните случаи на диви прасета, заразени с Африканска чума в Германия, „предизвикват безпокойство за целия европейски сектор на свинското месо“, но „въпреки това трябва да бъдем спокойни“. Това казва в официално становище Пека Песонен, генерален секретар на най-голямата фермерска организация в Европа Копа Коджека (COPA-COGECA). В становището се посочва още, че бързите реакции на германските власти са "доказали ефективността на действащата програма за наблюдение в региона и подготовката на всички участници", а свиневъдите са "подготвени и обучени как да избегнат замърсяване на стопанствата си“.

Антонио Таварес, председател на работната група за свиневъдния сектор в Копа Коджека казва, че е от съществено значение да се запази доверието между бизнес партньорите в ЕС и те да отговорят “пропорционално” на създалата се ситуация. „От съществено значение е те да признаят всички съществуващи мерки за ограничаване на АЧС и да запазят доверието си в сектора“, посочва Таварес.

Първият случай на Африканска чума по свинете в Германия - най-големият производители на свинско месо в ЕС, беше регистриран миналата седмица при дива свиня, открита близо до границата с Полша, в околностите на град Котбус (Бранденбург). Случаят потвърди федералният министър по земеделие и прехрана Юлия Кльокнер. 

След потвърждаването на случай на заразени диви свине, германското аграрно министерство обяви поредица от строги мерки, за да се избегне разпространение на заболяването и активира план за управление при кризи. 

АЧС в Германия идва на фона на мащабна информационна кампания за превенция на Африканската чума по свинете в Югоизточна Европа, която се провежда от Европейския орган по безопасност на храните (EFSA). 

АЧС в България

В България за много кратък период, през 2019 г. заболяването нанесе тежки щети на промишленото свиневъдство, като в сектора бяха засегнати над 150 000 животни. Въпреки предприетите противоепидемични мерки, в началото на 2020 г., положителни проби от АЧС доведоха до унищожаване на близо 40 000 прасета в индустриален свинекомплекс, както и стотици свине от породата Източнобалканска свиня. По данни на Българската агенция по безопасност на храните, последното констатирано огнище е от началото на месец август 2020 г. в стопанство за Източнобалкански свине в община Долни Чифлик. 


© 2020 Село - Selo.BG

 • свинско месо
  14.09.2020 г.
  8307
  Китай наложи забрана за внос на свинско от Германия след първи случай на АЧС 
  След като преди дни беше потвърден първи случай на африканска чума по свинете в Германия, Китай наложи забрана за внос на свинско месо от там. Случаят бе регистриран при диво прасе в провинция Бранденбург....
  Виж повече
 • свиневъдство ЕС
  02.09.2020 г.
  8918
  Свинете са най-голямата група селскостопански животни в Европейския съюз
  150-те милиона свине, които се отглеждат в Европейския съюз представляват най-голямата категория животни преди тази на едрия рогат добитък, а само секторът на свинско месо в ЕС представлява близо половината...
  Виж повече
 • агроекспорт ЕС
  27.07.2020 г.
  8359
  Износът на свинско и пшеница от ЕС смекчи предизвикателствата на Covid-19 и Brexit
  Силният износ на свинско месо и пшеница от Европейския съюз помогна за смекчаване на търговските предизвикателства на Covid-19 и Brexit през първите четири месеца на 2020 г. Между януари и април стойността...
  Виж повече