Меню

Най-големите села в Пловдивско с проблеми в автобусния транспорт

29.10.2020 г.
1776
Жителите на няколко села от община Родопи, обл.Пловдив протестират срещу нередовен обществен транспорт и редуциране на част от линиите, които обслужват едни от най-големите села в региона - село Марково, село Брестовица, село Първенец и най-голямото село Цалапица.

Проблемът със закрити автобусни линии беше обсъден на работна среща със собственика на фирмата-превозвач Веселин Дошков. Събирането беше по настояване на кмета на община „Родопи” Павел Михайлов. На нея присъстваха ресорният заместник- кмет Неази Таир, началникът на дирекция „Общинска собственост” Ивайло Иванов, кметовете на четирите населени места – Десислава Терзиева, Любен Радев, Ренета Плевнелиева и Ивайло Данаилов, както и кметът на село Ягодово Димитър Дишев.

„Срещата е провокирана от нарастващото недоволство на жителите на тези населени места заради липсата на удобни автобуси, които да ги обслужват”, коментира в началото кметът Михайлов.


Автобусите до селата Първенец, Марково, Цалапица и Брестовица са намалени заради все по-малкото пътници, които ползваха транспортната услуга по време на месеците на пандемия . Кметовете обаче са категорични, че сега ситуацията е различна. Те настояват да се възстанови пълното разписание на автобусите, които обслужват селата. Заради липсата на рейсове децата, които учат в Пловдив, а възрастните, които работят в областния град, нямат друга алтернатива, освен да стоят с часове на спирките.

„Всеки ден получаваме оплаквания от хората, които търсят съдействие от нас. Децата, които са втора смяна на училище тръгват два часа по-рано за Пловдив, другите, които са на училище от сутринта пък губят ценно време, защото няма кола, която да ги прибере обратно към селото”,коментира кметът на село Марково Десислава Терзиева.

Тя настоя за връщане на автобуса в 15 часа, който пътува за селото и възможност на колите да обслужват и вилната зона, която се разраства.

В Първенец пък искат да бъдат пуснати допълнително пет часови линии – сутринта в 4:20 ч., 9:40 ч., 11:40 ч, а следобед- в 14:20 часа, като настояват последният автобус за селото да бъде в 22:20 часа.

Ефективна за жителите на Цалапица се оказва новата линия, която пътува за областния град в 8 часа. Но кметът Ивайло Данаилов настоява да бъде попълнен буферът, който се получава с липсата на транспорт от селото за Пловдив три часа преди обед и толкова в следобедно време, когато учениците и работещите първа смяна се прибират.

За близо 80 души, ангажирани в сферата на здравеопазването е изключително важно да бъде възстановен рейсът в 17:10 часа от Брестовица, сподели на срещата и кметът на селото Любен Радев. / източник: Пловдив Прес

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете