Търсене

НАЗ: Атаката срещу Десислава Танева е от определени хора, които имаха зам.министър (ИНТЕРВЮ)

09.06.2020 г.
21908
Здравейте г-н Костадинов, с идеята за коментар по повод ситуацията с министър Танева и медийната атака срещу нея, която се поде от вчера?
В момента виждаме, че думите и бяха извадени от контекста в събитие - Консултативен съвет по плодове и зеленчуци. Знаете през годините, имаше едни приоритетни сектори и виждате "приоритетните" сектори с подпомагането си и в стремежа си за подпомагане в тяхна посока докъде стигнаха.

Ние (НАЗ) винаги сме били "ЗА" проверките, това да има ред, винаги ни обвиняват, че ние сме най-големите, че взимаме всичко..., което не е така. На базата другите сектори и тези сектори, които в момента...след като определени хора ги хванаха в измами, започнаха тази медийна атака. 

Добре, тук не стигаме ли отново до ключовият момент за липсата на силни (обединени) браншови асоциации в тези сектори?
Ами какво да ви кажа? В момента тази атака е от определени хора, които имаха заместник министър и го махнаха в голямата си част - в тази посока.., че е работил в тази посока. Ами вижте: на този заместник министър имаше съветник, който е председател на асоциация. И която говорят...за телен червей и т.н. и взимано и тем подобни неща...Говорят за други злоупотреби: тези сектори поискаха чрез вице-премиер 150 млн. - този бранш, за тях!

Ами зивинете, но...за тези проверки знаем от миналата година още, от нашия семинар, че има завишени проверки, че има хванати производители. Ние приветствахме Министерството на земеделието точно в тази посока. Защото в голямата си част тези измамници се подиграват с труда на честния производител - на хората, които от сутрин до вечер работят по полето, гледайки как да си изкарат залъка, как да продадат, как да произведат качествена стока. 

Проблемът тук е такъв, че заради приоритета на някои сектори, те започнаха да работят за субсидия, а не за производство. Не можеш да искаш да ти се подпомогне 100% от разхода на производството. Разберете - всичко малко или много е бизнес, колкото и да говорят за социални функции и т.н. И какво ми дойде най-много: Това, че един господин от асоциацията на пиперите, каза, че 50% от производителите били измамници. Да си визира собствената асоциация! Земеделските и зърнопроизводителите не са измамници! При тях всичко е точно, ясно и открито. Ние искаме да ги има тези проверки. Нека да бъдат. Който лъже и мами - да си понесе последствията.

Не може с лека ръка да визираш абсолютно всички производители! Защото ние като зърнопроизводство носим всички на гърба си. Включително и тях. Виждате какви суми се получават и за какво става въпрос. Лошото е когато в едно подпомагане се стигне до там - не да те подпомагат да бъдеш конкурентоспособен или устойчив на пазара, а да работиш за субсидия. та, е проблема. Не съм за война между секторите, но нека всеки, който си говори - да си говори за сектора.

Някак си ми се струва, че министър Танева стана жертва не толкова на война между секторите, колкото между вътрешна война, измежду именно тези (представители на) сектори, които за толкова години не можаха да се обединят и да изградят едни професионални организации, които да работят за създаването на силни производители....?
Ами какво да ви кажа? Те си назначиха заместник министър. Същата група. Назначиха си зам.министър, който да работи в тяхната посока и видяхме резултата в крайна сметка. Видяхме и резултатите в кампанията за подпомагане, защото имахе и пръст в това. Абсолютен пръст в това! Видяхме проблемите в кампанията, видяхме биопроизводството, видяхме за какво става въпрос...

Идеята за изграждане на един - единен сектор, който да работи в посока подпомагане на производителите, вече ще е доста трудно...Вие видяхте, че има 3-4 био-организации, 34- голямата  си част от които, тези, които ги управляват са наредени - горе. Търсят варианти за повече подпомагане и по-малко производства.

При нас - зърнопроизводителите, под какво мото работим? Работим за да произвеждаме повече, да бъдем конкурентоспособни и да бъдем устойчиви на пазара. Ние не работим за субсидия само. Проблемът при тези сектори е, че субсидията стана на първо място за тях и в момента. И какво направиха те - някои от техните "производители"? Започнаха опити за измами! 

Свършиха измамите разберете! Сателитите минават по два пъти в седмицата и снимат. И ако не ги хванат нашите, от Европейската комисия (ЕК) ще ги хванат. И то са дребни такива измамнически истории и сега "ще искаме подпомагане на нещо", пък то няма да го има на нивата. Те не се съобразяват и са нагли, даже да представят фактури, че са го продали. 

Ако тръгнем да говорим в посока - браншова камара и обединение на сектори, много дълга тема - много дълга тема и тежка тема! Защото това нещо трябваше да стане и да се случи в самото начало. Тук вече има изградени структури, тук вече има изградени лобита на някои превилигировани организации, на които доста ще им е трудно да бъдат в нормалния състав на организациите. Така че, в тази посока ние се опитваме да правим нещо такова..., но всички сме "готови", всичко много добре говорят по медиите, но дойде ли ред за реални действия - всеки започва да бяга. 

© 2020 Село

 • НАЗ
  05.06.2020 г.
  9576
  НАЗ избра 4-ма заместник председатели
  На редовен Управителен съвет Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) избра своите четирима заместник-председатели. Председателите на регионалните сдружения на НАЗ гласуваха доверие на предишния...
  Виж повече
 • Костадин Костадинов
  21.02.2020 г.
  8252
  Костадин Костадинов е преизбран за председател на НАЗ
  Националната асоциация на зърнопроизводителите преизбра Костадин Костадинов за председател на проведено Общо отчетно-изборно събрание в с. Старосел, съобщават от Асоциацията. Костадинов застава начело на...
  Виж повече
 • Костадин Костадинов НАЗ
  28.11.2019 г.
  22611
  Костадин Костадинов, НАЗ: Успяхме да изградим устойчив сектор Зърнопроизводство
  “10-ти сме по износ на зърно в света, като за миналата година изнесената продукция е на стойност над 1 млрд. долара - това е 25% от целия износ на страната. Това заяви Костадин Костадинов, председател на УС...
  Виж повече
 • НАЗ
  30.09.2019 г.
  64359
  К. Костадинов, НАЗ: Изпращаме динамична и тежка стопанска година! (ИНТЕРВЮ)
  Динамична и тежка стопанска година изпращат зърнопроизводителите, заяви в интервю за Село Костадин Костадинов , председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите ( НАЗ ). Подробности за...
  Виж повече