Меню

НАЗ активно участва в развитието на международния проект Хляб на мира в Берлин

21.01.2020 г.
9139
България активно участва в Инициативата на немската асоциация „Хляб на мира“,  която има за цел да покаже връзката между осигуряването на мира и приноса на устойчивото земеделие за благосъстоянието на населението. Инициативата започва, провокирана от отбелязването на 25-та годишнина от падането на Берлинската стена и постепенно се превръща в ежегодно събитие.

Мариела Йорданова от ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), която е официален партньор на проекта от българска страна, участва в работна среща в рамките на изложението “Зелена седмица” 2020 в Берлин. Пред АгроКлуб тя разказа повече за проекта “Хляб на мира”, както и за резултатите от проведената работна среща.

Инициативата “Хляб на мира” стартира през 2013 г. като всяка една държава-участничка, включително и България, зася ръж на исторически места. Семената ръж са добити през 2012 г. от полето около Помирителната църква в Берлин, която се намира на мястото на някогашната „ивица на смъртта” на Берлинската стена. След което те са изпратени до държавите участници от Хумболтския университет.  След като ръжта се ожъне, всяка държава изпраща своите семена, за да бъдат смлени заедно и се омесва хлябът на мира в държавата домакин за съответната година. В същото време се провежда и международна конференция, която засяга актуална тема в европейското селско стопанство. 


Церемонията по замесване на хляба на мира и конференцията тази година ще бъдат в Словения през септември, а темата, около която държавите - участнички са се обединили на работната среща в Берлин, е “Младите жени в земеделието”.

“Ние можем да покажем много - не само младите жени, които са успешни в администрацията на земеделието, но и тези в бизнеса - заедно с факторите, които ги мотивират и предизвикателствата, с които се сблъскват”, разказа Мариела Йорданова. 

Фокус в разговорите е бил поставен на привличането на млади хора от аграрните университети и средни училища и активното им включване в инициативата “Мир и земеделие”. По отношение на България се обсъжда подготовката на регионално събитие - Дунавска конференция, съвместно с крайдунавските държави партньори по проекта - Румъния и Унгария. Целта е, освен да се популяризират идеите и ценностите на проекта “Хляб на мира”, да се представят и възможностите за реализация на младите хора в земеделието. 

По време на работната среща в Берлин е дискутирана дългосрочната стратегия за развитие на проекта “Хляб на мира”, която включва привличането на държави партньори и извън Европейския съюз, които са били зад Желязната завеса - като Украйна и Македония, както и на стари страни-членки на ЕС. 

Участието на България в проекта “Хляб на мира” е сериозно лоби за страната ни в Европа, защото с проекта са ангажирани много сериозни хора, включително и политици, каза в заключение Мариела Йорданова. 


Проектът “Хляб на мира” се организира с подкрепата на федералния министър на земеделието, храните и защита на потребителите на Германия Юлия Кльокнер и земеделските министерства на включените държави.  Освен Германия, в него участват още 11 държави – членки на ЕС от Централна и Югоизточна Европа: България, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Чешката република, Унгария и Хърватия.

снимки: FriedensBrot e.V.

София Белчева, © 2020 Агро Клуб - Selo.bg

 

  Зелена седмица 2020
  17.01.2020 г.
  9130
  Зелената сделка, ОСП и бъдещето на фермерите - фокус на Зелената седмица в Берлин
  На официална церемония с делегати от цял свят беше дадено началото на най-голямото световно изложение за храни, земеделие и градинарство Зелена седмица 2020 в Берлин, Германия. Зелената сделка на...
  Виж повече
  Мариела Йорданова
  24.12.2019 г.
  6910
  Мариела Йорданова: Въпрос на осъзната отговорност е пчелари и фермери да работят в синхрон! (ВИДЕО)
  “Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора”. Тези думи на Алберт Айнщайн са все по-актуална...
  Виж повече