Меню

Младите фермери са само 6% от европейската селскостопанска общност

25.11.2019 г.
27427
Повече от 31% от всички стопанства в ЕС се управляват от земеделски производители на възраст над 65 години, докато младите фермери представляват само 6% от европейската селскостопанска общност, съобщава euractiv.com. Обръщането на тази тенденция е едно от най-трудните предизвикателства за Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС.

Подновяването на поколенията всъщност е една от деветте цели на Общата селскостопанска политика след 2020 г. в предложението на Европейската комисия, представено през юни 2018 г.

Подкрепата за доходите, но също и мерките, улесняващи достъпа до земя и трансфер на земи, са сред основните изисквания на младите земеделски производители.

Разбирането на техните претенции е особено ценно, тъй като всички трудности, с които младите земеделски стопани се сблъскват днес, могат да дадат кратък поглед на това как ще изглежда бъдещето на селското стопанство, уточнява изданието.

© 2019 Агро Клуб - Selo.bg
 

  млад фермер - инвестиции - проекти
  11.07.2019 г.
  1777
  Младите фермери в ЕС остават едва 10% от всички заети в сектора
  Въпреки различните насърчаващи политики, младите фермери под 40 годишна възраст в Европейския съюз (ЕС), са около 10% и не мърдат. В същото време се наблюдава една крехка тенденция - изборът на млади,...
  Виж повече