Търсене

Михаил Тачев: Семейните ферми, а не крупното фермерство ще възстановят селата!

04.09.2020 г.
10965
Моделът на крупното фермерство не е правилен за България, затова в страната трябва да се създават условия за развитието на средните и дребните стопанства. Това каза в интервю за Село земеделският производител от Нова Загора Михаил Тачев. Стопанството му, създадено още през 1990 г. се занимава със земеделие, а от 1998 г. и с животновъдство. Достига до отглеждането на 230 крави в млечно направление, но през последните години животните намаляват до 100, тъй като отглеждането им се оказва нерентабилно:

“Преосмисляме всички дейности, свързани с животновъдството и вероятно ще вземем решение да се откажем от това производство, споделя Михаил Тачев и допълва, че не се създават условия за развитието на средните и дребните ферми. В момента има тенденция за развитие на големи крупни ферми. Това за България обаче не е модел и не решава никакви стопански и социални проблеми”. 

Губим от животновъдството!

В дейността на стопанството Михаил Тачев развива зърнопроизводство на 2 600 дка, производство на комбиниран фураж и именно тези производства в момента поддържат животновъдството. Кравефермата в Нова Загора е една от първите в страната с модерна доилна зала. В изграждането ѝ са вложени инвестиции в размер на 1 350 000 лв. и произвежда качествено мляко. А в град Нова Загора от 10 години фермерът има млекомат, чрез който реализира част от произведеното мляко. Сметките на Тачев обаче показват, че въпреки това, животновъдното направление става все по-нерентабилно:

“Виждам, че губим от животновъдството и няма смисъл да продължаваме да преливаме средства от едната дейност в другата. За качество на млякото не се говори и всичкото мляко се изкупува на една и съща цена. Да задоволяваме нуждите на гражданите с качественото мляко от млекомата се оказва недостатъчно. За да е рентабилна една такава сериозна инвестиция, трябва да се произвежда около 3000 литра мляко средно на ден, 10% от което да се реализират през млекомата на по-висока цена от тази за преработка. А за 10 години имаме реализирани около 800 тона мляко през млекомата. Човек трябва да взема правилните решения за бизнеса си, а в момента правилното решение е, че не трябва да се занимавам с животновъдство”, посочва Михаил Тачев.


Липсата на кадри се задълбочава

Икономиката не фермата не е свързана само с високата цена на млякото. Има редица компоненти, които внимателно трябва да съблюдават. Количеството на млякото, храната за животните, хуманното отношение и грижата за животните са част от тези фактори, категоричен е Тачев.

“Кравите са много капризни животни и голяма част от маститите при тях се получават в резултат на стрес, например от недобросъвестни хора, които се грижат за тях. Изследвал съм това в продължение на 3 години и съм стигнал до извода, че за животните ми трябва да се грижи човек, на когото наистина имам доверие и го прави с внимание”.

Именно липсата на кадри e една от причините, поради които Тачев планира прекратяване на дейността си - всеобщ проблем за селското стопанство, за който не само, че не се намира решение, но и се задълбочава през последните години.

“Хората, които работят, трябва да се преминали през обучение. В училищата такива кадри вече не се обучават. Земеделските училища се превърнаха в икономически. Няма паралелки за механизатори, животновъди, липсва практическата насоченост за професиите. В същото време ние сме въвели високопроизводителна и високотехнологична техника, която се нуждае от грамотни хора”, казва животновъдът. 


Субсидиите като социална помощ

Субсидиите не са панацея, въпреки че не малко земеделски стопани у нас гледат на тях именно по този начин. “Субсидиите са като социална помощ и до някаква степен ни помагат да си плащаме рентите - около 80%. Ако плащам 40 лв. рента на декар, субсидията на практика покрива 30 лв. от тях. Те само преминават през нас като един трансформатор”, коментира Михаил Тачев.

Пред прага на новата Обща селскостопанска политика

Пред прага на приемането на важни политически решения за бъдещето на агросектора в контекста на новата Обща селскостопанска политика, земеделският производител отбелязва като положително решението за таван на субсидиите до 100 000 евро на стопанство. Според него това ще допринесе за развитието на по-дребните стопанства, които да бъдат икономически по-ефективни единици и които носят добавена стойност в сектора. 

“Развитието на семейните и дребните стопанства ще реши много социални проблеми и ще възстанови селото. Именно тези стопанства могат да създават добавена стойност в сектора. Не се ли възстанови селото, няма кой да изхрани града. Ние не произвеждаме домати, не произвеждаме краставици, нямаме ябълки, картофи, боб. Внасяме почти всичко. Това е недопустимо за земеделска страна като България!”, обобщава Тачев. 

За да се случи всичко това обаче, по думите на фермера, трябва да има стратегия за стимулиране на дребните и средните производства. Необходимо е да се стимулира и създаването на групи от фермери, които да надграждат производството - а именно преработка на продукцията, която произвеждат. Трябва да се стимулира и групирането им в стопански единици, които да купуват и продават на едро. Така, чрез насърчаването на семейното фермерство, на дребните и семейните стопанства може да се постигне устойчивост на производството, казва в заключение Михаил Тачев.  

снимки: личен архив

© 2020 Село - Selo.BG

 • Кольо Колев
  09.07.2020 г.
  13773
  Кольо Колев: Бъдещето на земеделието е в съживяването на селата! (ВИДЕО)
  Бъдещето на земеделието е свързано със съживяването на българските села . Това каза в интервю за Село Кольо Колев, който се занимава със семеен агробизнес в свищовското село Овча могила. “Ще бъде жалко за...
  Виж повече
 • Мариела Йорданова
  03.06.2020 г.
  8778
  Мариела Йорданова: Заради бумащина и липса на пазар много животновъди са в сивия сектор! (ИНТЕРВЮ II ЧАСТ)
  Въпреки амбициите на много зърнопроизводители да диверсифицират производството си, това се оказва загуба на време, пари и ресурс. Това заяви в интервю за Село зърнопроизводителят Мариела Йорданова, която от...
  Виж повече
 • Стоилко Апостолов
  07.05.2020 г.
  8647
  Стоилко Апостолов: Време е за гъвкави политики за малкия и средния агробизнес!
  Малките и средните стопанства се нуждаят от гъвкави програми, които финансово да подпомагат бизнеса им и от разнообразяване на каналите за продажба на произведената продукция. Това заяви в интервю за Село...
  Виж повече
 • зеленчуци
  06.05.2020 г.
  8764
  Ивана Мурджева: Семейните ферми се нуждаят от генерално нова политика! (ИНТЕРВЮ)
  Запазването на малките семейни ферми и преработватели изисква цялостна промяна в политиката по отношение на тях, а не частични кризисни мерки. За тези най-малки производители няма да е от полза...
  Виж повече