Меню

Михаил Михайлов: НСГБ: Млечното ни говедовъдство е в криза! (ВИДЕО) 

14.10.2019 г.
114877
Поне 7 говедовъдни ферми в Ямболски регион се разпродават в момента заради ниската изкупна цена на млякото. Това са средни ферми между 40 и 100 крави, съобщи пред Село изпълнителният директор на Националния съюз на говедовъдите в България Михаил Михайлов. Именно тези ферми, които са основните производители на мляко, посрещат удара на ниските изкупни цени на суровината тази година, но има и още много причини, които поставят под риск оцеляването на млечните стопанства. Нашето мляко е най-евтино в Европа, единствено в Естония цената е по-ниска, посочи Михаил Михайлов. 

Какво казва статистиката?
Според агростатистиката 245 хил. са млечните крави и в същия момент има 20 хил. юници, “които са напълно недостатъчни да се направи ремонт на стадото - да не говорим за възпроизводство. На следващата година още повече ще намалее броят на кравите”, посочи Михайлов.  

Криза в млечното говедовъдство
Млечното ни говедовъдство определено е в криза в момента. След като минахме един 10 - 15-годишен период на компромиси, дерогации и т.н, сега нашите фермери имат едва 2 години, в които трябва да свършат много работа. Те не са готови да посрещнат новите предизвикателства - повишават се изискванията за хуманно отношение към животните (да нямат рога, да не се връзват, да не им се слагат номера…). Идва и предизвикателството с въглеродните емисии - тоест нови изисквания към животинската тор. Всичко това е свързано с много инвестиции, които предстои тепърва да се правят. Липсата на работна ръка е сериозен проблем. Много силен е и административният натиск към фермите (безсмислени проверки и изисквания), обобщи изпълнителният директор на НСГБ.

Ниска средна млечност
От тези 245 хил. крави по статистика, все още страната ни не може да стигне 4 тона средна млечност. В момента тя е около 3800 - 3900 т.  - категоричен показател, че нещо не се случва както трябва. За сравнение в Германия, Австрия, Швейцария средната млечност е над 8 тона, в Гърция - между 7 и 8 тона. 

Необходимост от анализи на млечния сектор у нас
Трябва да се правят анализи на ситуацията в млечния сектор в България. Говедовъдите се интересуват каква е себестойността на млякото днес, какви инструменти могат да се приложат, за да се повиши тази себестойност. Тези анализи трябва да ни кажат какво ще стане утре, за да знаят фермерите дали да разширяват или намаляват стадата си, дали да продава...

Кой модел ще изберем
Важно е да си дадем сметка кой модел ще изберем да прилагаме ние. Малките семейни ферми; средните с 200 - 250 крави и модела на мегафермите с хиляди животни, мощни структури и чужди капитали

Гръцкият модел 
120 хил. крави, 2000 ферми със средна млечност между 7 и 8 тона. Тези крави дават същата продукция, която в момента дават нашите 245 хил. крави. 

Немското обединение срещу кризата в сектор Мляко 
Няколко милиона са млечните крави в Германия. Немците са изключително консервативни, но в момента, в който преди 3-4 години започна кризата при млякото, те започнаха да се обединяват. Например в най-северната част на страната Шлезвиг - Холщайн, където е силно развито млечното говедовъдство , бяха малки ферми с между 80 и 100 крави. В момента са с по 400 - 500 крави. Обикновено се обединяват по 3 - 4 ферми - в едната ферма се доят кравите, в друга се отглеждат младите телета и в трета ферма се отглеждат сухостойните крави и се прави угояването. Има и инсталация за биогаз, разказа Михаил Михайлов.


София Белчева, © 2019 Агро Клуб - Selo.bg
 

    03.09.2019 г.
    51445
    Дъмпинговия внос на сухи млека затваря кравефермите в България (ВИДЕО)
    Продължаващият на практика - безконтролен внос на сухи млека, млекозаместители и млечни продукти в България от редица страни в Западна Европа продължава да води до фалити на редица кравеферми. Последният...
    Виж повече