Меню

Михаил Михайлов: Искаме да се отвори схемата de minimis за пчеларите (ВИДЕО)

22.04.2021 г.
11401
България. Каква е причината за тяхното измиране и има ли развитие по схемата de minimis помощта за засегнатите пчелари, споделя инж. Михаил Михайлов – председател на Обединен Български Пчеларски съюз и организатор на пролетно-великденското пчеларско изложение.

“През тази година все пак аз съм доволен, че имаме и толкова изложители предвид това, че има много голям проблем с висока зимна смъртност, така, с редица неудачия в пчеларството, с намаляване броя на пчелните семейства, с ниски изкупни цени на едро от търговски преработватели, със сравнително трудната реализация на пчелния мед. Ето, правим някои постъпки, за да облекчим пчеларите. Подали сме още в началото на февруари докладна записка в Министерството, че искаме да се отвори схемата за държавно подпомагане de minimis, за да може пчеларите да бъдат подпомогнати за тази смъртност при пчелите. Засега ни е отказано това нещо. Надяваме се на новото правителство и изобщо решенията, които ще вземат да бъдат в тази насока – да отворят схемата, защото трябва да припомня, че преди това дадоха 22 млн. лева на земеделските стопани и след това затвориха програмата.”

Какви са причините за измирането на пчели?
“Изводите, които се вадят от доклада на БАБХ за причините за тази смъртност, близо 50% се отдават на неправилното заземяване от страна на пчеларите, т.е. бих казал неправилното отглеждане на пчелните семейства. Другият процент, така висок процент, това е борелиозата или кърлежът, акарът, на който се дължи, всички други болести, каквато е нозематозата, имаме и вирусни заболявания. Една малка част от причините се дължи на т.нар. синдром на празният кошер – това дават като причина самите пчелари, т.е. имаме обезлюдяване на кошери, и смятат, че това се дължи на този синдром, за който не се знаят причините, те са комплексни. Смятам, че една голяма част от причините всъщност се дължат на пестицидите, с които се третират посевите и съответно прашеца, който се внася в пчелните гнезда има последействие – т.е. независимо, че пръсканията са били през миналата година, ефектът се получава сега, т.е. през зимата.”

Методи Михайлов, пчелар:
“Трябва да се запазят пчелите, защото това е изчезващ вид. А ако изчезнат пчелите, изчезва и великият Homo sapiens – 80% от храната, която консумираме минава през опрашване. Ентомофилните растения се опрашват от насекомите, анемофилните – от вятъра, а можем ли да живеем само с царевични питки и овесени ядки, защото житните растения се опрашват от вятъра.”

Пролетно-великденското пчеларско изложение се провежда за шестнадесета година в София, като по традиция то се състоя на площад Бански. Събитието е в рамките на Софийски фестивал на меда, който се организира от Столичен браншови пчеларски съюз.


 

  отровени пчели в село Санадиново
  12.05.2020 г.
  38503
  За мълчанието на пчелите и (не)желанието на хората да ги чуят!
  Десетки хиляди пчели за поредна година загинаха след пръскане с инсектициди в региона на Плевен. За това алармира чрез фейсбук профила си био производителят и председател на Българска асоциация биопродукти...
  Виж повече
  Мариела Йорданова
  24.12.2019 г.
  6851
  Мариела Йорданова: Въпрос на осъзната отговорност е пчелари и фермери да работят в синхрон! (ВИДЕО)
  “Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора”. Тези думи на Алберт Айнщайн са все по-актуална...
  Виж повече
  пчеларство
  12.12.2019 г.
  7842
  Кризата в българското пчеларство се задълбочава. Има ли изход?
  Българското пчеларство се намира в сериозна криза през последните години. Не са една или две причините, довели за състоянието на сектора, но според пчеларите той е достигнал своето дъно и има крещяща нужда...
  Виж повече