Меню

Министър Танева помогна да се изкупи гроздето в селата около Свиленград

20.09.2019 г.
23708
В началото на кампанията по прибиране на реколтата от грозде, производителите в региона на Свиленград бяха силно притеснени от липсата на купувачи и ниските изкупни цени. Те заплашиха да блокират българо-гръцката граница при ГКПП Капитан Петко войвода, ако не се вземат мерки срещу конкурентния внос на грозде, влизащ в България на дъмпингови цени.

Общинският съветник и производител на грозде в село Мустрак, Живко Желев лично е поискал подкрепа от страна на земеделския министър Десислава Танева. 

На 18 септември е реализирана проверка от Териториалното звено на Изпълнителната агенция по лозата и виното. За един ден са обиколени селата в региона, като проверките са свързани с това колко количество грозде има, какво е качеството му и дали всички продавачи притежават необходимите документи.

Веднага след проверките от няколко винпрома се обаждат и обещават да изкупят гроздето по селата от община Свиленград, сподели Живко Желев. По думите му първоначално щели да вземат по-качественото грозде в касетки, като цената щяла да е 0,40 ст. за димят, и по 0,50 ст. за мерло и памид. След като свършила добрата стока, щели да пратят и кораби, които да изнесат по-некачественото грозде на цена 0, 35 ст.

Преди от Министерството на земеделието да решат проблема на лозарите, нещата не бяха никак розови. Търговци в селата Мустрак, Левка, Студена, Райкова могила, Щит, Младиново, Сладун даваха по 25 ст./кг за белите грозда, а червени не се търсеха. На пункта за изкупуване в Свиленград пък гроздето върви по 0,40 ст. за димят, 0,45 ст. за мерло и 0, 50 ст. за хамбургски, което също, според продавачите, било ниска цена. Въпреки това лозарите бяха принудени да продават, защото нямали избор, макар че едва покривали разходите си, като пръскане, прекопаване, рязане, бране. Само надникът на берач за ден е 30 лева, оплакаха се производители. За да не са на загуба трябвало да продадат продукцията си поне за 60 ст./кг.

Проблемът се повтаря от миналата година, когато в края на октомври стотици декари грозде останаха необрани в община Свиленград заради липсата на купувачи. Освен това големите винпроми имат собствени лозови масиви и в краен случай купуват грозде от дребните производители. / източник: в-к Старият Мост, Свиленград