Меню

Министър Танева обсъди обвързаната подкрепа за протеинови култури с френския земеделски министър

23.09.2019 г.
31591
В рамките на неформалното заседание на Съвета на ЕС по земеделие в град Хелзинки, земеделски министър Десислава Танева се срещна с френския си колега Дидие Гийом.

Със земеделския министър на Франция, Десислава Танева е обсъдила най-важната тема за България, а именно бъджетът по обвързаната подкрепа в Реформата на Общата селскостопанска политика 2021-2027г."Страната ни настоява за осигуряването на адекватни нива на обвързана подкрепа. За да запазим настоящата подкрепа към фермерите трябва да се даде възможност на държавите да прилагат схемата на нива от 18%+2% за протеинови култури, при условие, че няма да може да продължим преходната национална помощ, както предвижда предложението на ЕК.", посочи в своя позиция министър Танева и допълни:

Запознах френския си колега с анализ на Института по аграрна икономика за прилагането на обвързаната подкрепа в периода 2015-2019г. Той показва, че нямаме изкривяване през последните 5 г. и подкрепата е насочена към малките и средни земеделски стопани. България и Франция винаги имат единомислие по важните теми.


По време на срещата е обсъдено и търговското споразумение Меркосур. Танева е предупредила, че документът ще се отрази негативно на пчеларите в България. Отчитайки интересите на евентуалните засегнати сектори, България не би могла да подкрепи изцяло ратифицирането на търговското споразумение в частта, касаеща селскостопанските стоки.

Споделям притесненията на бранша. От своя страна министър Гийом заяви, че Франция също не приема в този вид търговското споразумение, посочи още министър Танева


Дидие Гийом посочи, че Франция настоява за приемане на законодателство за етикетиране на продуктите с посочена страна на произход. От своя страна българският министър заяви, че в България предстои промяна на законодателството в областта на храните и темата ще бъде предложена по време на обсъждането.

© 2019 Село