Меню

Министър Танева за АЧС - засегнати ферми, компенсации и бъдещи действия (ВИДЕО)

25.07.2019 г.
3852
Министър Танева много остри критики от страна на Еврокомисаря за проявена небрежност, несвършена работа… Как ги приемате? Виждате ли пропуски в работата по отношение на чумата (АЧС)? Къде? На кого?
Г-н Андриокайтис винаги е помагал на България. С него имам прекрасни отношения. В предишния си мандат на министър, той беше комисаря, който подкрепи България в много кратки срокове. Справихме се много бързо със заболяването. Нещо повече, българските ветеринарни власти тогава направиха пътна карта за справянето със заразния нодуларен дерматит в Европа. В този смисъл мога да кажа, че с него сме работили в голям синхрон, в условията на пълна подкрепа. Знам, и разбира, ние сме в комуникация, знам неговите забележки, и безспорно, и очевидно е, че имат основания. Аз не мога да ги коментирам, освен в момента в ситуацията, в която сме да направя това, което наистина е максимално възможност в тази ситуация, за да се овладее кризата.Между другото по наше искане завчера пристигнаха 2-ма експерти на комисията по здравеопазване, чиито комисар е г-н Андруиокайтис. Единия експерт е най-добрия в областта на болестите АЧС и други на домашна свиня, а другия - на дива свиня. Двамата вчера бяха на терен в огнищата в Северна България, бяха в Бръшлян и в района. Тази сутрин си отпътуваха, снощи направихме една дълга среща за техните впечатления. Част от препоръките, които ни дадоха, особено които касаят дивата свиня - сутринта правих оперативки след участието си в БНТ, сега се връщам оттам.

Днес ще се организираме да оформим съответните препоръки в указания, заповеди и утре сутринта рано ще поканим председателите на ловните съюзи, сдружения, горските по отношение на препоръки и промени, които предложиха по отношение на АЧС, тъй като вече ние сме в ситуация не толкова на превенция по отношение на Северна България, а навлязло заболяване и мерките трябва да възможно най-бързо проведени с най-дълбоко осъзнаване и разбиране от всеки от общността. Това е проблема, който те са установили на място като са разговаряли с хората, че има доза недоверие, че се изпълняват мерките с цел доказване изпълнението на мерките на властите, а не по същество да са изпълнени както трябва и в този смисъл обучителния процес е много важен.

Искам да кажа, че извън тези препоръки от 2 седмици професори по темата, учени от Центъра за оценка на риска и университети по график са в Северна България по областни епизоотични комисии по населените места, за да обясняват на хората заболяването и темата с личните стопанства. По отношение на личните стопанства, експертите казаха това не е тема само при вас, това е за цяла Източна Европа и самите те ще инициират дебат в комисията по отношение на личните стопанства. Тъй като те са един от основните вектори, носители на заболяването и в този смисъл темата е една и съща за всички страни, тъй като там стои проблема с евтаназирането, неотглеждането на домашна свиня за известен период от време, тъй като там няма мерки за биосигурност, няма как да има, разбира се.
При всички тези предприети мерки той говори за небрежност. Ако ние сме предприели всички тези мерки, къде е проявената от нас небрежност, за да стигнем до тази ситуация към днешна дата?

Вирусът се развива във времето. Небрежност вероятно има предвид, че така проявена в хода на превенцията против заболяването, че е допуснато навлизането на заболяването. Нека не забравяме, че ние граничим с Румъния. Това е страна с 1600 огнища близо, с много евтаназирани, само миналата година 300 000 свине са евтаназирани в промишлените ферми и до ден днешен можете да видите свободно разхождащите се свине. 

Има ли опасност вирусът на АЧС да се предава и през магазинната мрежа, чрез вече продадено заразено свинско месо?
БАБХ проверява магазинната мрежа. А след установяване първото огнище, което обявихме, всяка партида на свине, която влиза в кланица, се проверява за АЧС, така че месото да бъде сигурно в магазинната мрежа. Но едно искам да кажа. Заболяването е изключително опасно икономически, то не е заразно за хората, за да не всяваме излишно паника и нека да кажем, че покупката в крайна сметка от регламентирани обекти е гаранцията за това, че ние ще консумираме качествена продукция.

Кой е този някой, който не си е свършил работата?
Аз не мога да отговоря на този въпрос. Съществуват от година и половина, две програми за превенция, които следват да бъдат, да са били прилагани в горските стопанства и в личните стопанства. Със сигурност е много труден процесът, дори сега, когато заболяването влезе искам да кажа, че ветеринарните служби се сблъскват с много трудности на терен, с неразбиране. Обикновения стопанин. че неговото лично стопанство от 2 домашни свине може да бъде причинител на такава зараза и е опасно. Кметовете на населени места са пред избори в част от тях разбирането им е как да укрият тези домашни свине да не бъдат евтаназирани отколкото разбирането им, че това е един основен източник на зараза и ние трябва да вземем мерки. Тези мерки по отношение на превенцията е колкото по-напред се направи е по-добре, а ние ги правим в момента при открито огнище вече. Стана на въпрос за тези надзорни зони, 3км, където всички стопанства без мерки за биосигурност евтаназираме домашните свине. 

Аз искам да кажа, че всяко неразбиране на този проблем. Не, не неразбиране, напротив - разбиране и използване на ситуацията за политически цели, е държавно безотговорно в най-голяма степен. Става въпрос, че един конкурентноспособен сектор като индустриалното свиневъдство, което задоволява близо 50% от местното потребление на свинско месо е поставено на риск, затова че всеки по веригата казва “Това не засяга мен, трябва да отчета изпълнението на мерките, но моята домашна свиня не може да е проблем, диво прасе не може да е проблем”. И всичко така по веригата. И това вчера на място, когато експертите са ходили, са разговаряли с хората… Те също са го усетили, че няма пълно осъзнаване на сериозността. Нещо повече - стига се дотам, че веднага се образуват (FACEBOOK) групи “Ама то дали има чума”. Това са, нали разбирате, нон-сенс теми, но те се разпространяват в пространството. Ние не можем да обвиняваме хората, не всеки е с достатъчни познания по тази тема, самата аз не съм ветеринар, в крайна сметка аз съм обучавана на тази тема от ветеринарната ни служба. Трябва и ние сме, така, ангажирали целия научен потенциал, който е на терен в Северна България, да обяснява това заболяване на хората, за да получим разбиране, тъй като административното прилагане на мерките не винаги може да бъде 100% сигурно, тъй като ако човекът няма осъзнаване на този проблем трудно можем да говорим. 

Какви ще са задачите и отговорностите на ловните стопанства?
Мерките са за дивата свиня и за домашната свиня. Те са различни. Но и двата са вектори на разпространение на заболяването, като източника на заразата дивата свиня. Как ще ни помогнат ловните дружинки - те трябва да ни разберат като проблем. Там, където вече сме в ситуация на регистрирани огнища, първостепенно значение е претърсването в тези инфектирани зони на трупове на дива свиня. И в тази посока ние ще променим мерките си за АЧС по отношение на дивата свиня, ще го комуникираме утре сутринта. Това претърсване трябва да стане от хората, които най-добре познават терена. Това са местните ловни дружинки и горските служители. И в тази посока ще променим мерките. Днес и вчера беше намерена умряла дива свиня, днес ще се обяви и това огнище в Монтана. Към днешна дата сутринта 19 са огнищата при домашната свиня, 20 са случаите при дива свиня за тази година като цяло. Като от тези огнища, които са тип домашна свиня - 2 са промишлените свинекомплекси, останалите са всичко лични дворове.

Как гледате на оценката, че реално е заплашен сектора на еврокомисаря от затваряне, закриване. Много е критичен в оценката на риска..?
Да, това е нормално. Тази болест е изключително опасна, много лесно се разпространява. В момента по статистика… Естествено, ако трябва да успеем мерките да бъдат приложени по начин, по който да спре разпространението. С всички мерки, приложени с осъзнат начин за спиране разпространението на болестта. Свинете, които са в огнищата в промишлените комплекси - единия е 40, другия е 17, това са 57 000 свине. Във инфектираната зона от 10км има още 2 промишлени свинекомплекса, просто там е района с най-развито индустриално свиневъдство. Има още 2 свинекомплекса с общо още около над 40 000, а по статистика в момента всичко е наред. Просот се надявам да успеем да овладеем ситуацията на място и да спрем разпространението. По статистика броя свине е 600 000 в България, което сами разбирате на цифрите, които към момента на практика, са диагностицирани с АЧЦ, че това е един значителен процент.

Ще стане ли свинското деликатес в този ред на мисли?
Това, което е за нас, важи и за целия свят. В 23 страни в момента е разпространението на вируса, Румъния е една от страните с най-висок интензитет на разпространението и с невземане на практика на мерки, които следва да се вземат и това много ни пречи в това, че сме съседни страни и вътрешнообщностен пазар. Със сигурност няма да стане деликатес, има репопулация след това, но ние не трябва да мислим за репопулацията. Трябва да мислим в момента как да убедим хората съзнателно да подкрепят мерките, как да убедим местните власти без оглед на идващите есенни избори, че наистина е тема личния двор, домашната свиня и че трябва да се справим бързо с това, защото това вече в момента не е превенция. Това е справяне с кризата. 

Какво ще се случи по отношение на компенсациите за АЧС?
Тези свине, които не са регистрирани по Европейски регламент не подлежат на компенсация. Комисията не може да ги компенсира. Българското правителство отпусна средства за справяне с кризата. Ние мислим как да подкрепим стопаните, тъй като за тях това на практика не е доход да гледат 1 или 2 домашни свине в личния двор, а това са традиции, които българина спазва. Мислим в посока на недопускане повторно отглеждане за 6 месеца, година… Трябва да видим кога ще овладеем тази криза, кога ще спре разпространението, да бъдат подпомогнати, но като обезщетение в прекия смисъл на думата е недопустимо. Въпреките това, дори експертите, които бяха тук вчера на терен, споделиха, тъй като те са на терен вчера при нас, били са във всяка страна, която е засегната с това АЧС в ЕС. Темата за личните стопанства е еднаква за цяла Източна Европа. Самите те казаха, че ще инициират разговор в Европейската комисия като как да се погледне на това. В този смисъл мисля, че тази тема ще търпи развитие.

Ще направите ли проверка кой е изпуснал нещата от контрол? Казахте, че не знаете?
Смисъл, вие искате да кажа лично някой? Аз казвам, че това е процес, който се ръководи, който засяга много звена по веригата. Мога да отговоря за всеки, който е в рамките на моя мандат. За всяко действие. Първата заповед за действие аз съм я издала 7 дни след като съм встъпила в мандат. Мога да отговоря за всяко действие, за всяка промяна, както сега ви казвам за горските. За всеки детайл мога да ви кажа. От датата, в която съм встъпила в длъжност. Искам да благодаря на тези телевизии, които въпреки нашата невъзможност за достатъчно бюджетиране на информационна кампания, излъчват наш образователен клип за АЧС. Това също го направихме след като встъпих. Една от основните теми е как да обучим хората да разберат какво е АЧС, какви са рисковете от него и как се разпространява, за да получим разбиране за действията, за да бъдат извършени. Не как да скрием домашната свиня и като мине проверката да кажем, че сме изрядни и после да я пуснем, И пак да остане риска. А да бъде направено както трябва, за да овладеем бързо кризата. Аз разбира, че ситуацията е изключително тежка, да не говорим за големите комплекси, които са част от цяла верига на обществени отношения в местната общност - наета работна ръка, купувач на производството на земеделската продукция от зърнени храни и фуражи, оттам реализация на продукция и храна за населението. Това е цяла верига и наистина верига ситуация е наистина тежка. Когато приключим евтаназирането на тези огнища по най-бързия начин след приключването на документацията се надявам, че с Комисията ще имаме дело по отношение на обезщетението и ще стане много бързо. И се надявам, и полагаме всички усилия, включително наистина образователни от 2 седмици и представители от университетите, ветеринарните факултети също са в наша помощ. Аз също им благодаря, тъй като те в крайна сметка са представители на научната общност в Северна България какви са рисковете и какво наистина трябва да направим.