Меню

България има потенциал за износ на агро стоки за Южна Корея. Внасяме трактори от там

27.09.2019 г.
48817
България има потенциал за износ на агро стоки за Южна Корея. Това стана ясно по думите на министърът на икономиката Емил Караниколов по време на българо-корейски бизнес форум в Сеул. Програмата на министър Караниколов е част от официалното посещение на министър-председателя Бойко Борисов в Република Корея.

По време на форума икономическият министър изтъкна, че освен от нарастване в количествено отношение, България е заинтересована и от разнообразяване на стоковата структура на взаимната търговия. По думите му потенциал за увеличаване на нашия износ към Република Корея има на редица  хранителни продукти, зърно, месо, етерични масла, кисело мляко, зеленчуци, а също химикали, фармацевтични изделия, части за машини, електроника и текстил.

Към момента България внася от Южна Корея 3 марки трактори. Това са - Kioti, TYM и LS. По отношение на аграрни стоки или суровини, в агросектора няма друг внос, освен внос на корейски гуми за трактори.

Стокообменът между България и Република Корея бележи 48% ръст за 2018 г. и достига 286.6 млн. USD.Министър Караниколов подчерта още, че страната ни е готова да разшири подкрепата си за бъдещи корейски проекти у нас особено в областта на автомобилостроенето, електрониката и електрооборудването, високотехнологичните и иновационни производства. „България се ангажира да развива иновативни производства с висока добавена стойност. Икономическата ни политика е фокусирана върху разширяването на различни сектори като информационни и комуникационни технологии, екологични технологии и иновации“, допълни той.
 
Като важен фактор в сътрудничеството между двете страни бе отбелязано, че броят на регистрираните у нас компании с корейско участие вече е 249. Министър Караниколов увери присъстващите, че България ще подкрепи нови бизнес инициативи и ще се стреми да разшири партньорството си с корейски бизнес. „Имаме различни активи като производствена база за корейските компании и като портал за корейски продукти за ЕС, не само заради факта, че сме част от огромен пазар с повече от 500 милиона потребители, но също и заради подобренията в комуникацията и транспортната инфраструктура. Въведохме благоприятен данъчен и инвестиционен режим, който ни прави привлекателна и конкурентна инвестиционна дестинация в Европа“, поясни в заключение той.
 
По време на посещението бяха подписани Меморандум за разбирателство между българската Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) и Агенцията за насърчаване на търговията и инвестициите на Република Корея, Меморандум за разбирателство между ИАНМСП и Асоциацията на вносителите на Република Корея, Меморандум за сътрудничество между Българската агенция за инвестиции (БАИ) и Агенцията за насърчаване на търговията и инвестициите на Република Корея, както и Меморандум за разбирателство между Национална компания индустриални зони (НКИЗ) и Корейската корпорация за индустриални комплекси.

  нови трактори
  18.09.2019 г.
  14751
  Защо България скри данните за продажба на нови трактори?
  © 2019 снимка: Агросалон.БГ Защо България скри данните за продажба на нови трактори в България и в традиционния годишен доклад на Европейската асоциация за земеделска техника фигурират всички...
  Виж повече
  износ замразени плодове
  27.05.2019 г.
  3920
  Кои са най-перспективните агро стоки и храни за търговия на едро в България?
  Кои са най-перспективните агро стоки и храни за търговия на едро в България? Това е въпрос, на който всеки динамично развиващ се търговец или инвеститор търси отговор в контекста на дългосрочните възможности...
  Виж повече
  нови трактори
  22.01.2019 г.
  5654
  Пазарът на нови трактори в Европа бележи повсеместен спад през 2018
  Пазарът на нови трактори в Европа бележи повсеместен спад през 2018, съобщава Агросалон БГ. Тенденциите за пазарите на трактори в Западна Европа като цяло са отрицателни, като общото намаление е с 5% за...
  Виж повече