Меню

Министър Иванов: ДДС на българските плодове и зеленчуци трябва да бъде намалено

„ДДС на българските плодове и зеленчуци трябва да бъде намалено. Това ще бъде становището на Министерството на земеделието при актуализацията на бюджета“, заяви министърът на земеделието Иван Иванов. Той допълни, че нулевата ставка на ДДС на хляба ще задържи цената въпреки поскъпването на хлебната пшеница.

„Няма риск от зърнена криза, прогнозите са за много добра реколта с високи добиви“. Това заяви още министърът на земеделието и коментира, че се очаква поевтиняване на плодовете и зеленчуците, тъй като на пазара предстои засилено предлагане на продукция с български произход.

Той отчете, че в момента на цените се отразяват увеличените цени на енергийните ресурси, торове и препарати, с които се обработват културите. В разгара на сезона по думите му се очаква българският потребител да има възможността да си купува качествени български плодове и зеленчуци на нормални цени.

„Българската държава полага необхдимите усилия да компенсира загубите, които земеделските производители търпят от поскъпването на енергийните ресурси“, каза министър Иванов и припомни, че приемът на заявления по COVID помощта е приключил и средствата трябва да бъдат изплатени до 15 юни на земеделските производители, като ще покрият немалка част от вече завишените разходи.