Меню

Министъра на земеделието обяви отговорните ресори на заместник министрите си

06.01.2022 г.
1880
Днес Министъра на земеделието Иван Иванов обяви отговорните ресори на заместник министрите си, като обеща пълна прозрачност на работата на екипа на аграрното ведомство.

Заместник-министър Атанас Добрев ще наблюдава работата на Главна дирекция „Земеделие и регионална политика“, „Напоителни системи“, частта държавни горски предприятия и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури.

Заместник-министър Момчил Неков председателства Националния стратегически план за Общата селскостопанска политика, отговаря за Програма за развитие на селските райони, за европейската координация и международните отношения, пазарни мерки и организация на производители и политиката по Агрохранителната верига.

Заместник-министър Стефан Бурджев има ангажимент да следи дирекциите по „Животновъдство“, „Идентификация на земеделски парцели“, „Държавни помощи и регулации“, „Морско дело и рибарство“, „Обща политика в областта на рибарството“, „Поземлени отношения и комасация“, както ще отговаря и за Изпълнителната агенция по лозата и виното.

Заместник-министър Иван Христанов отговаря за дирекциите „Растениевъдство“, „Биологично производство“ и „Директни плащания“, в неговия ресор са й Селскостопанската академия, Изпълнителна агенция по горите, БАБХ и Изпълнителна агенция „Борба с градушките”.

„Политиката, която ще следваме е на пълна прозрачност. Нашата цел е да има по-голяма отчетност и повече контрол, както и да няма съмнения за злоупотреби при управлението на европейски средства.” заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов при представянето на приоритети на Министерство на земеделието в работата си пред ресорната комисия на Народното събрание.

„Важна задача пред нас е завършването на Националния стратегически план, по който се работи от началото на 2020 година и по-голямата част от него вече е разгледана от Тематичната работна група“, информира министърът. Той допълни, че това което трябва да се направи сега е да бъдат намерени допирните точки с приоритетите в подписаното коалиционно споразумение, и ако има нужда той да бъде моделиран. Д-р Иванов подчерта, че споразумението е основният документ, който ръководи политиката на министерството. „Заради политическите сътресения не беше внесен до края на 2021 година, като нашият план е края на февруари или март да сме готови, защото има още заседания на тематичната работна група“, каза аграрният министър.

По думите му, предстоят едни от най-спорните теми, по отношение на таваните и субсидиите и уточни, че ще бъде направен преглед и на някои от интервенциите, ако те не отговарят на записаното в коалиционното споразумение и може да има промяна и в тази посока. Д-р Иванов коментира, че крайната цел е да бъде създаден добър продукт, който българските земеделски производители и фермери очакват. Относно субсидиите той изтъкна, че в коалиционното споразумение е точно посочено какъв да е той и този ангажимент ще бъде следван.

Предстои през следващата седмица да бъдат проведени разговори с представителите на земеделските производители, на които основен фокус ще е обсъждането на Националния стратегически план. „За нас е важно да чуем мнението на браншовите организации“, коментира министърът. И допълни, че по отношение на работата на асоциациите е представен проект на Наредба за браншовите организации, която може и да бъде подготвена като закон. „Тази идея предстои да бъде обсъдена и на политическо ниво, като крайното решение ще бъде взето от Коалиционния съвет“, подчерта той.

По отношение на Изпълнителна агенция по горите, министърът посочи, че отива под ръководството на Министерски съвет, както е записано в споразумението. „Нашата работа е да подготвим законодателната част и подзаконовата уредба, за да може това да стане най-бързо и безболезнено“, уточни д-р Иванов.

Аграрният министър коментира, че ведомството е едно от малкото министерства, които има смесен екип, като заместник-министрите са както от БСП, така и от ПП. „Това е още един знак за нашето сериозно отношение към тези политики, които трябва да работим“, посочи още той.

  Десислава Танева
  10.11.2019 г.
  85497
  Десислава Танева: Можем да направим ОСП адаптирана към националното си земеделие (ИНТЕРВЮ+ВИДЕО)
  Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите в интервю за Село по актуални въпроси на земеделието, агробизнеса и аграрната политика: Министър Танева, каква е позиция на МЗХГ относно...
  Виж повече
  био производство
  15.07.2019 г.
  12844
  Исторически пробив в МЗХГ - Национален план за био производство!
  Днес Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) обяви нещо, което не се е случвало през годините от влизането на България в ЕС до момента, а именно - разработването на национален - не европейски,...
  Виж повече
  МЗХГ
  21.05.2021 г.
  13507
  Атанас Добрев и Крум Недялков са новите зам.министри на МЗХГ. Какво се случва вътре?
  Атанас Добрев и Крум Недялков са новите зам.министри на МЗХГ, а големи кадрови рокади в аграрното министерство не се очакват, заради липса на специализирани и доверени кадри. Това са изводите след...
  Виж повече