Търсене

Министри уверяват: Ще има вода за напояване за земеделците, въпреки сушата! 

30.07.2020 г.
8598
Водата за напояване на земеделските производители за тази година ще бъде осигурена, независимо от сушата, обяви на брифинг земеделският министър Десислава Танева. По думите ѝ подобни нива на язовирите е имало и през 2017 г. и “няма драматизъм в това”.

“С протести язовир не се пълни”, каза по време на брифинга министърът на околната среда и водите Емил Димитров - Ревизоро по повод заявките на земеделски производители да излязат на протести заради изказването му, че ще преустанови изцяло ползването на вода за напояване за нуждите на земеделието.

Димитров посочи, че според законодателството приоритетно водата се дава първо за питейно-битови нужди, после за земеделски и тогава за други. "Ако и тази поредна година не вали, ние ще пазим водата само за гражданите. Защото законът ни задължава, а не защото мразим земеделците. Предприели сме мерки, уведомили сме земеделците, че е възможно след една година, две години да настъпи криза. Може и да няма. Но по-добре навреме, година и половина по-рано, да предупредиш, отколкото в последния момент да кажеш", каза още Димитров по време на брифинга.

По думите на Димитров вода за напояване от язовири не се използва за захранване на ВЕЦ-ове и не се пуска в реките. 

Снежина Динева, изпълнителен директор на Напоителни системи ЕАД даде конкретни данни за проблемните язовири по отношение на напояването - Ястребино, Тича и Жребчево. Към настоящия момент водният обем на яз. Ястребино е 16 млн. 294 хил. кубически метра вода или 26,2% от общия му обем. Водният обем на яз. Тича е 151 млн. кубика вода или 48,5% от общия му обем. Язовир Жребчево е пълен на 31% от общия си обем или 123 млн. 800 хил. кубика вода. 

Към края на поливния сезон за 2020 г. прогнозите за яз. Ястребино са, че при положение, че МОСВ отпуснат заявените от Напоителни системи 2 млн. кубика вода, тя ще стигне за земеделските площи, каза Снежина Динева. Дали това количество ще бъде отпуснатао, обаче все още е под въпрос. По информация на Емил Димитров - Ревизоро в продължение на години притокът на яз. Ястребино е много малък, а водата се използва за напояване и за питейно-битови нужди. За напояване тази година са отпуснати 6 млн. кубика вода, има заявка за още 2 млн. кубика, но по думите на Димитров в момента от ресорното министерство “се колебаят” дали да отпуснат исканото количество или само 1 млн. кубика вода.

"Преценява се какво количество вода да дадем през август месец, ако тази година за пореден път не върви, догодина ще пазим водата за гражданите", каза Емил Димитров.

По думите на Димитров, бизнесът трябва да инвестира в собствени сондажи за вода, за да се намали потреблението от язовирите, какъвто е примерът в Сливен. 


© 2020 Агро Клуб - Selo.bg
 

 • протест с трактори
  30.07.2020 г.
  21816
  Земеделци обсъждат включване в протестите с колони от трактори
  Земеделски производители от различни краища на България активно обсъждат включване в анти-правителствените протести с колони от трактори , съобщиха за Село фермери, работещи в землища на Търговище, Омуртаг,...
  Виж повече
 • Танева Сливен
  10.02.2020 г.
  8517
  Десислава Танева: Поливният сезон за 2020 г. е подсигурен!
  Поливният сезон за земеделските производители ще бъде подсигурен и няма никакъв проблем в нито един регион на страната да се осигури поливане на заявените площи.  През поливен сезон 2020 услугата ще се...
  Виж повече