Меню

Милена Горанова: Огромно престъпление е да се палят стърнища! (ИНТЕРВЮ)

10.10.2019 г.
103989
“Тръгне ли огнената стихия, няма сила, която да я спре…Това е неконтролируем процес. Развива се изключително бързо”. Разказ от първо лице на Милена Горанова, част от чието стопанство преди дни, горя заради умишлен палеж. Милена е главен агроном и собственик на семейното стопанство ЕТ Прис - Борислав Горанов в района на Кнежа. В стопанството се отглеждат 10 хил. дка пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и соя. Ето какво разказа тя пред Село:


Г-жо Горанова, какво е мнението ви за паленето на стърнища?
Това е огромно престъпление. Ние пазим стърнищата като очите си, защото за нас това е ресурс и искаме да остане, да се резорбира, да предизвикаме органиката. Почвите да не са само механичен и химичен състав, да има и органична материя.

По информация на ДФЗ 5 300 дка земеделски площи са горели на територията на обл. Плевен за по-малко от месец. Вашето стопанство също беше засегнато...
Заради сушата горяха хиляди декари - не само при нас. Масивите в района са огромни. Ако погледнете на картата ще видите огромно бяло петно от Кнежа на север - това са над 250 хил. дка обработваема земя - без населено място, без едно дърво… Тръгне ли стихията, няма сила, която да я спре…Това е неконтролируем процес. Дори не може да се установи от къде е започнала от съседно землище ли е, от колега, от овчар, от пасище…  Развива се изключително бързо.
Що се отнася до нашето стопанство, горя поле в размер на 150 дка неожъната царевица - нова инвестиция за стопанството, с капково напояване. От пожара бяха засегнати около 60 дка. Впоследствие царевицата я събирахме на ръка, за което направихме допълнителни разходи. Нанесени са поражения на системата за капково напояване…
След това огънят се прехвърли на съседно пасище, под риск бяха поставени и стотици животни в близки животновъдни ферми, както и тонове фураж, складиран за зимата…
Ние обикаляхме с пожарникарите, така и не можахме да открием от къде е започнало всичко. Момчетата в продължение на 20 дни денонощно обикаляха и тичаха, свършиха много работа!
Цяло чудо е, че по пътищата не стана катастрофа, защото големи участъци по главния път Плевен - Видин бяха в черни кълбета дим...

Охраняват ли се полетата ви?
Заради кражбите на земеделска продукция, наемаме охранителна фирма, въпреки това няма как да охраняваме всички полета. И охранителите не успяха да хванат извършителя.

Имате ли притеснения, че може да бъдете санкционирани заради неспазване на изискването за добро земеделско и екологично състояние? 
Имаме уверението от Земеделското министерство и Фонд Земеделие, че при неприбрана продукция на корен, няма да ни санкционират, заради неспазено изискване за добро земеделско и екологично състояние (кръстосано съответствие), защото за нас реално това е щета. Добре е все пак това да се разпише и нормативно в Закона за защита на земеделската продукция и в Закона за защита на земеделските земи.

Защо продължават да се палят стърнища, въпреки заплахата от санкции?
Единият вариант е разчистване на полета, за да е по-лесна почвообработката, защото растителните остатъци при конвенционалното земеделие създават трудности. Вторият вариант се прави с цел кражба - подпалвачи, които в последствие обират царевицата. 
Що се отнася до санкциите, има много пропуски в системата за контрол на палене на стърнищата, защото е трудно доказуемо кой е виновен и кой не.
До сега няма наказани за паленето на стърнища, това е и причината все още някои земеделски стопани да продължават да палят стърнища за изгаряне на растителните остатъци. Дори Фондът да състави акт, това са административни актове, които се обжалват в съда.

*снимките са от стопанството на ЕТ Прис Борислав Горанов 

Интервю на София Белчева, © 2019 Агро Клуб - Selo.bg 
 

  палене на стърнища НАЗ
  28.09.2019 г.
  55126
  Паленето на стърнища - покрай сухото гори и суровото
  Хиляди декари стърнища и неожънати полета с царевица горят през последните дни - много от тях запалени умишлено, въпреки категоричната забрана на еврорегламентите и родното законодателство за това. Кой...
  Виж повече