Меню

МЗХ обновява стандартите за производство на храни. Заради ЕС вече допускат пестициди и др.химикали

13.03.2024 г.
794
Министерството на земеделието и храните предприе процедура към обновяването и преразглеждането на националните стандарти за производство на храни, с цел тяхното съобразяване с актуалните европейски и национални законови изисквания. Проблемът е, че в старите стандарти, още БДС, пестициди и др. отровни химикали в храни и питейна вода, не се допускаха въобще. По новите обаче, европейски, за отровните химикали в храни и питейни води, има допустими количества!

На вниманието на МВР и прокуратурата: Тече нелегален внос на пестициди от Турция!

В рамките на инициатива, заместник-министърът на земеделието и храните, Александър Йоцев, подчерта ангажимента на министерството към подобряване на регулаторната рамка, като се осигури, че стандартите за производство на храни отговарят изцяло на осъвремененото европейско и национално законодателство. Тази среща, която се проведе в сградата на Министерството на земеделието и храните, видя участието на представители от различни сектори, включително заместник-министъра на икономиката и индустрията, Николай Павлов, както и водещи директори от сферата на стандартизация и агрохранителната верига.

Одобреният подход включва изготвянето на въпросник, който да бъде разпространен сред заинтересованите страни и браншовите организации. Целта е тези участници активно да изразят своите становища относно текущите стандарти и тяхната приложимост, което ще послужи като основа за задълбочен преглед, преработка или потенциално отхвърляне на някои от тях.

Директорът на Българския институт по стандартизация, Ирен Дабижева, подчерта съществуващата процедура за периодичен преглед на стандартите, която позволява на Министерството на земеделието и храните да предложи обновления, осигуряващи съответствието им с последните европейски и национални норми и регулации.
Такъв подход не само засилва доверието между потребителите и производителите на храни, но и насърчава по-голяма конкурентоспособност на пазара, като създава стимули за прилагане на високи стандарти. Обновяването на регулаторната рамка е от съществено значение за гарантиране на безопасността и качеството на храните, както и за улесняване на тяхното свободно движение в рамките на вътрешния и международния пазари.

  почвено плодородие
  10.03.2020 г.
  9403
  Намалената употреба на пестициди е ключът към здравата почва (АНАЛИЗ)
  За земеделската наука е ясно, че пестицидите разрушават почвените биотични съобщества. Намалената употреба на химически пестициди вече е цел не само за науката и много земеделски производители, тя е фокус...
  Виж повече
  пестициди
  19.05.2022 г.
  2769
  Само за година в България са продадени над 1.69 млн. кг. опасни пестициди, а контрабандата расте
  Само за година в България са продадени над 1.69 млн. кг. опасни пестициди. Това сочи справка на Selo.BG в официалните регистри за търговията с агрохимия в рамките на Европейския съюз. И докато около 90%...
  Виж повече
  пестициди
  21.04.2021 г.
  15099
  На вниманието на МВР и прокуратурата: Тече нелегален внос на пестициди от Турция!
  И тази година започна кампанията по нелегален внос на забранени пестициди от Турция. Контрабандните препарати се продават вече активно в регионите на Разград, Търговище, Шумен, Силистра, Котел, Сливен,...
  Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете