Търсене

Между 80 и 90 лв. е очакваната ставка за декар рози по извънредната мярка на ПРСР

18.06.2020 г.
9669
Розопроизводството е едно от най-уязвимите производства в агросектора в момента. Производителите на рози ще бъдат подпомогнати от новата мярка COVID-19, която предстои да се програмира по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), след като утре Европарламентът окончателно промени регламента, който позволява това. 

По време на парламентарен контрол днес, земеделският министър Десислава Танева каза: “Предвиждаме два подхода за програмиране и установяване за размера на извънредната ставка. По всички данни, с които разполагаме , това са допълнителните разходи на брои заети в сектора по противоепидемичните мерки, издадени със заповед на министъра на здравеопазването. Пред ЕК ние трябва да докажем всяка една цифра, която представим.

По всички данни за заетост и разходи, които предоставихме, както и данни за намалената реализационна цена. Ние ще се борим да защитаваме ставка между 80 и 90 лв. на декар розово насаждение. Това са сметките, които могат да бъдат доказани”. 

Към момента подадените заявления за идентификация на розови насаждения по Закона за розите , са 2243. От тях проверени на място са 2009, което 89.6 % от заявленията. 64 заявления не отговарят на изискванията на Закона и тяхната Rosa damascena и Rosa alba има примеси с други рози. 

“Всички розови насаждения, за които бяха подадени информации в медийното пространство за изкореняване, бяха проверени от нашите служби. Те не са нито Rosa damascena, нито Rosa alba, а са сръбски и други сортови примеси, които няма да попаднат в обхвата на подкрепата за сектора, която в момента е в процедура”, подчерта Танева.

Площите с извършена идентификация с Rosa damascena и Rosa alba са 42 300 дка. Общата площ за идентификация, която имаме, е 47 хил. дка. Това са данните от извършената идентификация. 

В заключение министърът припомни, че изискване по европейския регламент е , възможната подкрепа и възможното кандидатстване да бъде само за регистрирани земеделски стопани. 

© 2020 Агро Клуб - Selo.bg

 • Иван Чиков
  22.05.2020 г.
  11387
  Иван Чиков, Био България Ойл: Пазарът на розово масло не прави компромиси! (ИНТЕРВЮ)
  В условията на пазарна икономика, пазарът е основният регулатор. Това не прави изключение и за българското розово масло. По темата за розобера и розовото масло Село разговаря с Иван Чиков. Той отглежда 60...
  Виж повече
 • рози
  01.05.2020 г.
  12764
  Преди началото на розобера положението не е никак розово! (ИНТЕРВЮ)
  Забавени плащания към розопроизводителите, предизвикателства с наемането на розоберачи, очаквани ниски изкупни цени и стагнация на пазара на етерично-маслени култури. Така накратко изглежда ситуацията дни...
  Виж повече
 • Десислава Танева
  18.06.2020 г.
  8958
  ЕП одобрява финално извънредна мярка COVID – 19 в ПРСР. До дни ще са ясни всички ставки
  В петък, 19 юни, предстои Европейският парламент да гласува окончателно промени за създаването на извънредна мярка COVID – 19 в Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 ( ПРСР ). По време на...
  Виж повече