Търсене

Международните цени на мляко и зърно се сринаха заради пандемията от коронавирус

28.02.2020 г.
9145
Международните цени на мляко и зърно се сринаха заради пандемията от коронавирус. Цената на пшеницата достигна вчера своето 7 годишно дъно, а цената на суровото краве мляко се срина не само в Китай, но и в редица държави по света.

Спадът в цените на зърното и млякото е в резултат на общия срив на всички борсови цени от тази седмица, след като анализатори посочиха, че се очаква много силно спадане на потреблението, свързано с ограниченията в туризма и потреблението.

Пшеницата поевтиня на международните борси със средно 5.6%, царевицата с 3.5%, ечемикът с 1.9%. най-стабилна се запазва единствено цената на соята през тази седмица, която обаче спадна с 5.9% през изминалата седмица.

Въпреки по-ниските цени заради страховете свързани с коронавируса и отражението върху редица икономики, прогнозата за обемите в производството на Международния съвет по зърното показва очакван ръст в глобалното производство при зърнените култури с 2.1% в сравнение с предходната реколта. Експертите от съвета обаче също очакват по-ниски цени на зърното от реколта 2020.