Търсене

Мариела Йорданова: Разпределянето на риска е ключово в зърнопроизводството! (ИНТЕРВЮ)

01.06.2020 г.
14891
В трудни години като настоящата, в зърнопроизводството ще оцелеят тези, които са разпределили риска - сеят различни култури, различни сортове с различни характеристики. Това каза в интервю за Село зърнопроизводителят Мариела Йорданова, в чието стопанство се отглеждат 30 хил. дка зърнено-житни и маслодайни култури в Лудогорието. Зърнопроизводството е основна дейност, освен това се занимават и със семепроизводство на житни култури. От три години интензивно произвеждат семена на хибридна царевица българска селекция и хибриден слънчоглед българска селекция.

Как ще определите настоящата стопанска година за полските култури в Лудогорието?
Драматична, интересна, предизвикателна и тревожна е настоящата стопанска година за земеделските производители. Още през есента започна много тежка суша, последва липса на зима и много малко снеговалеж, при това късен. Измръзвания - през март, слани… След това много тежка суша през целия април и май, с изключение на слаб дъжд около 4-5 май. Годината е трудна. Тук ще оцелеят тези, които са разпределили риска - сеят различни култури, различни сортове с различни характеристики. Ще оцелеят и тези, които не са торили много. Защото тези, които ториха много, имат най-големи поражения. Ще оцелеят и тези, които имат здрава психика, защото това, което се вижда по полетата, не всеки може да го понесе. Тази година ще бъдем щастливи, както се казва на жаргон - да занулим годината. Много земеделци няма да я занулят, защото сушата провали десетки хиляди декари пшеници. Сега се чува и за пропадане на площи с пролетни култури, които се развалят и се сеят отново.

Сушата се превръща в тенденция през последните години. Смятате ли, че трябва да има промяна в технологиите, по които се отглеждат културите?
Трябва да има промяна в технологиите, трябва промяна в сортовете. Трябва да има промяна в нагласите и във видовете производство. И трябва да са възстановява и да се инвестира в напояване. Това го говорим от години, но нито куражът ни стига, нито парите…

Очаквате ли, че Напоителни системи ще изпълнят така проектите си по ПРСР,  за да има реално положително развитие за напояването?
Умерен песимизъм имам в тази посока. Мегаструктурите, особено като са държавни, не са много резултатни.

Разпределение на риска, разнообразяване на производството - смятат ли, че това вече се случва в българските стопанства?
Там, където стопаните инвестират в квалифицирани служители, нещата се случват. Там, където не се инвестира в агрономи и компетентна помощ, нещата не се случват. За съжаление, в земеделието вървим по модата. Ако един сорт или хибрид стане твърде разпространен в дадено землище или при някои производители, ние сме склонни да подражаваме. Избираме по-скоро с очите, отколкото с разума. А година с година не си приличат и колкото и да сме опитни в отглеждането на един сорт или хибрид, трябва да се залага на различни сортове и задължително да диверсифицираме риска.Например ранните пшеници миналата година не се представиха особено добре. По-късните дадоха по-добър резултат тази година допускам, че ще се получи същото.

Ако едно землище на производител от 1000 дка, например е с есенници - трябва да бъда поне три сорта - различна селекция, с различна ранозрелост, различна агротехника и с различни изисквания към почвено-климатичните условия. Защото може да не направим рекорди, но поне няма да се провалим. 

Търговците на зърно обаче казват, че прекалено голямото разнообразие от сортове, които се отглеждат у нас, не позволява да се правят партиди, което е спънка за износа. Какво мислите вие?
Съгласна съм с това, но мога и да опонирам. Защото партидността изисква сериозно сортово райониране, сериозни инвестиции в сдружаване, сериозни площи, сериозни договори. Нужна е стабилност на производството. А ние на големи площи с един сорт няма как да го постигнем. Малко липсва доверието между търговците и нас производителите.
Тук вече става въпрос за друго ниво и култура на правене на земеделие.

Възможно ли е да се правят предварителни договори между вас и търговците, например какви сортове ще търсят, за да ги отглеждате вие?
Това няма как да се случи, заради една обективна причина. Ние сме голям износител, но за мащабите на нашата държава. Произвеждаме 6 млн. тона пшеница - 5 млн. тона изнасяме. За световните мащаби на пазара на зърно ние сме “дреболия”. Още повече че по време на предварителните ни сделки, предварителните ни договори на фючърс или “на зелено” през февруари - март, изобщо не знаем какво ще се случи със световната политика, следващата пандемия или катаклизмите в Бразилия или Аржентина...
Ние в земеделието се стремим към диверсификация на дейностите, но в търговията четиримата големи са едни и същи. Дребните местни търговци нямат самостоятелна изява и пазар само защото в България няма вътрешно потребление.
Колко ще изядем? 1 милион тона… Но нямаме животновъдство, нямаме преработка. И понеже нямаме преработка - изнасяме. А понеже изнасяме, зависим от борсата. Търговците зависят от световната борса и се въртим в този кръг.

Във вашето стопанство отглеждате тритикале. Има ли интерес към културата и има ли пазар, най-вече?
Бавно напредва интересът към отглеждането на тритикале. Културата се използва от животновъдите - за зърно. Отглежда се и за зелена маса. Предимство на тритикалето е устойчивостта, а също, че се отглежда лесно и е по-евтино в сравнение с останалите житни култури. Там, където не може интензивно да се отглежда пшеница, ечемик или други полски култури, защото почвите на са достатъчно плодородни или терените са планински, тритикалето е идеалната култура за отглеждане.
Мелничарите също го използват - за производството на ръжен хляб.

Разкажете вие в каква посока диверсифицирате вашето стопанство.
В животновъдство и дребна преработка.

Очаквайте втора част на интервюто с Мариела Йорданова по-късно в Село!

© 2020 Село - Selo.BG

 • пшеница
  19.05.2020 г.
  9485
  Минималният стрес върху растенията е ключов фактор в условията на суша (ИНТЕРВЮ)
  В условията на суша, земеделците трябва да се стремят към възможно най-малък стрес върху растенията. В това е убеден специалистът по биохимия и физиология на растенията и биотехнолог Ивелин Желязков, който е...
  Виж повече
 • Десислава Танева
  28.11.2019 г.
  17154
  Само с помощта на земеделците може да има ефективно управление на риска в земеделието (ВИДЕО)
  Агроминистърът Десислава Танева призова земеделските производители да проявят визионерство и да подкрепят усилията на Министерството в стремежа му за ефективно управление на риска в земеделието и създаването...
  Виж повече
 • износ зърно 2019
  09.08.2019 г.
  9074
  Многото сортове пшеница са проблем за експорта на зърно
  “Никой от нас не иска да бяга от търговците - особено от продажбата на скъпа и хубава пшеница. Независимо от всичко - едно е да отчиташ, че пшеницата ни е с хлебопекарни качества, а съвсем друго - да...
  Виж повече