Търсене

Мариела Йорданова: Заради бумащина и липса на пазар много животновъди са в сивия сектор! (ИНТЕРВЮ II ЧАСТ)

03.06.2020 г.
8861
Въпреки амбициите на много зърнопроизводители да диверсифицират производството си, това се оказва загуба на време, пари и ресурс. Това заяви в интервю за Село зърнопроизводителят Мариела Йорданова, която от няколко години се занимава с животновъдство в стопанството си край град Кубрат.

Първата част на интервюто можете да прочетете тук:
Мариела Йорданова: Разпределянето на риска е ключово в зърнопроизводството! (ИНТЕРВЮ)

Защо решихте да отглеждате животни?
Преди няколко години дойдохме да живеем в стопанството, където дворът е много голям. Случайно купих едно магаре, което пуснахме да пасе в двора. Решихме, че с едно магаре няма да стане и купихме кози - първо 2, после 22, след това и 5 овце… И така в момента - на четвъртата година имаме 150 животни, които продължаваме да увеличаваме.
До къде и как ще се развият нещата - не знам. Напълно ми е ясно, че от това няма да спечелим нищо. Но поне семейството ми и хората във фирмата ще ядат истинска храна. 

Затова ли решихте да инвестирате в собствена мандра?

Започнахме да доим мляко и се оказа, че няма къде да го продаваме или ни го изкупуват на безценица. Наложи се да го раздаваме.

Решихме да си правим домашно сирене за собствена консумация, но тъй като стана много, започнахме да го раздаваме… Видях действаща мандра като нашата на една АГРА в Пловдив.Кандидатствахме с проект по мярка 4,2 по Програмата за развитие на селските райони. След близо 2 години ни одобриха, подписахме договор. Миналата година закупихме мандра, а точно по време на жътвата монтирахме съоръжението. Тя е произведена в България - в пловдивска фирма, по български патент.
Преди седмица пуснахме мандрата в експлоатация и произведохме първата партида сирене от козе и овче мляко.
По проект капацитетът е предвиден за преработка на 250 литра мляко на ден, което е собствено производство от животните във фермата. Ще произвеждаме сирене, кисело мляко (през ден) и кашкавал ( по-рядко).
Макар че все още не можем да натоварим максимално капацитета, защото животните ни са малко, сме предвидили две работни места. Две момичета вече бяха на обучение.
Инвестицията сме осъществили, но все още не сме подали заявление за възстановяване на средствата. Предстои ни още много работа. Трябва да се регистрираме по Наредба 26. Има прекалено много изисквания, които трябва да изпълним. Честно казано повечето от тях са безсмислени.

Като човек, който от скоро се сблъсква с проблемите на животновъдния сектор, какви промени смятате, че трябва да се направят?

Много неща могат да се променят. Най-вече да се улеснят фермерите. Да се опростят правилата.

В работата ми до момента с регистрацията на животновъдните обекти и изобщо с документацията, ми стана ясно защо много от хората са в сивия сектор. Процедурите са сложни, няма инструкции, няма ръководства. Контролните органи се занимават с контрол, но не и с методически обучения, препоръки. Няма го и чисто човешкото разбиране и желание за помощ.

Много неща могат да се подобрят и да се излезе “на светло”, ако се освободят животновъдите поне от половината ненужна бумащина, или просто държавата поеме част от нея. Държавни институции много, а ефективност - никаква. 

Само административни ли са спънките по пътя на разнообразяване на производството?
Въпреки амбициите на много зърнопроизводители да диверсифицират производството си - както виждате и самата аз го правя - това се оказва загуба на време, пари и ресурс. От една страна нито имаме надежден пазар. В тази връзка силно се надявам да се случи стратегията “От фермата до трапезата”, за да се промени това… Нямаме и квалифицирана работна ръка, специалисти, с които да покрием тези наши амбиции. Всъщност липсата е във всяко направление - и квалифицирана, и неквалифицирана работна ръка. Няма устойчивост в трудовата заетост. За наше щастие, имаме постоянен екип, но тук става въпрос за заготовката и за самото зърнопроизводство. Правим големи финансови компромиси. Защо? В някои дейности хората работят по половин година, а ние плащаме заплати цяла година. В същото време приемаме това като инвестиция в запазване на квалифицирания персонал.

Разкажете накратко и за останалите производства, които имате в стопанството…
Ние имаме пчели, произвеждаме мед. Имаме също и производство на маджун от захарно цвекло. Отглеждаме зеленчуци и овошки. Покрай зърнопроизводството, се опитваме да диверсифицираме дейностите си. Има много поле за действие, идеи, но голяма спънка е работната ръка. Работа има за целия китайски народ - желание за работа обаче - няма!

© 2020 Село - Selo.BG

 • Мариела Йорданова
  01.06.2020 г.
  14889
  Мариела Йорданова: Разпределянето на риска е ключово в зърнопроизводството! (ИНТЕРВЮ)
  В трудни години като настоящата, в зърнопроизводството ще оцелеят тези, които са разпределили риска - сеят различни култури, различни сортове с различни характеристики. Това каза в интервю за Село...
  Виж повече