Търсене

Мариана Кукушева: Сивият сектор в хлебопроизводството остава огромен! 

12.03.2020 г.
8339
“Сивият сектор в хлебопроизводството и сладкарството за съжаление остава огромен. И този сив сектор по никакъв начин не е репресиран, не е оцветяван, не е ваден на светло”. Това коментира Мариана Кукушева от Управителния съвет на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България в интервю за Агенция Фокус. “Все още административните мерки, които се налагат на нарушителите са смешни 200 – 300 лв., и при укрити стотици хиляди лева обороти, не са дисциплиниращи мерки”, допълва Кукушева.

“За съжаление, сивата икономика в България в момента се развива доста уютно, има занижен контрол на всички нива. Ако се извършват проверки, те се извършват при лоялните бизнес оператори, които работят на светло. Отложи се Наредба Н-18 в последния ден преди влизането ѝ в сила. За съжаление, моите колеги направиха огромни разходи, над 1 млн. лв., за да отговорят на изискванията на тази Наредба и това спиране всъщност ги постави в ролята на ентусиасти, които недомислено са отговорили на нормативни изисквания. Оказва се, че в България е някак много лесно да запееш песента как да си вадят хляба за разлика от тези данъкоплатци, които вадят хляба на целия български народ, пред плащане на преки косвени данъци”, коментира Мариана Кукушева.

По думите на браншовика хлебни производствени предприятия, които работят на светло са все по малко. Все по-тежък става трудът на хлебарите. “Ние продължаваме да плащаме едни от най-високите заплати в сферата на хранително-вкусовото производство”.

За да отговорят на изискванията за здравословно хранене на децата в училища и детски градини, заложени в Наредба 8 на Министерството на земеделието, храните и горите от 2019 г., всички бизнес оператори са длъжни да доставят храни, произведени по Български държавен стандарт (БДС). В случая при хляба това е утвърден стандарт. В тази връзка Кукушева споделя, че тази година Националният браншови съюз на хлебарите и сладкарите заедно със Съюза на мелничарите са взели решение “да намалим чувствително лицензионната такса, която плащат ползвателите на утвърден стандарт в България и тя да бъде едва 200 лв. за година, с идеята да накараме всички хлебари да отговарят на изискванията на Нормативната уредба и стандартът да бъде достъпен за всеки български хлебопроизводител, за да ядат децата ни истинска храна с гарантирано качество”.

© 2020 Агро Клуб - Selo.bg


 

 • Мариана Кукушева
  29.07.2019 г.
  1966
  Мариана Кукушева: Българските хлебари присъстват в целия европейски пазар (ВИДЕО)
  В последните 3 години, българските хлебопроизводители през своите замразени, полуизпечени изделия,  присъстват в целия европейски пазар и това е една форма за добавяне на стойност, заяви в интервю за Село...
  Виж повече