Меню

Малинопроизводители от цяла България се събират в Лозница

09.07.2019 г.
6846
Малинопроизводители от цяла България се събират утре 10-и Юли в Лозница на Фестивал на малината. 

Събитието ще бъде открито от Десислава Танева - министър на земеделието, храните и горите, екип от МЗХГ и ДФ „Земеделие“. Събитието ще се проведе от 15:30 ч. на площада в града. От 16:30 ч. министър Танева ще участва в среща с бранша, на която ще се обсъди състоянието на сектора. Тя ще се състои в залата на Културния дом.

Производството на малини у нас има изключително добър потенциал за развитие, тъй като плодовете се изкупуват от предприятия за замразяване и се изнасят за страни от западна Европа, където пазараът на практика е неограничен.

Основен конкурент на България в производството на малини е Сърбия, която води класацията по осъществени експортни сделки за западна Европа, главно с преимущество в консолидирани количества и цена.

Главният порблем за малинопроизводството у нас в момента е работната ръка и недостаъчните инвестиции в механизация и машини за прецизно земеделие, включително иновативни машини за беритба на малини, които добиват все по-голяма популярност на запад. 

Справка на Село показва, че според официалните данни, декларирани към МЗХГ, през последната година намалява обемът в производството на малини с 11% спрямо предходната стопанска година, но пък площите с малини се увеличават с 1.6%. Новите насаждения с малини от увеличения размер на площите се очаква да компенсират отчетената загуба в количествата, като експерти от сектора предвиждат при добри климатични условия ръст между 5 и 10% за кампания 2020/2021.

Общите земеделски земи с малини в България в момента са около 1 863 хектара, сочи още справката на Село БГ в официално декларираните площи.

На Фестивала на малината, който започва утре в Лозница, експерти от НССЗ ще представят дейността на Службата по проект „Свързани в мрежи европейски ферми за стимулиране на взаимното обогатяване на знанията и използването на иновации чрез демонстрации“ (NEFERTITI) .

Службата ще има информационен щанд, на който експертите от НССЗ ще предоставят информационни материали и ще информират земеделските производители за дейностите, които извършва екипа  на НССЗ по проект NEFERTITI, възможностите които се предоставят на земеделски стопани и други заинтересовани лица от участие в мрежата на NEFERTITI, както и да отговарят на въпроси за условията за кандидатстване по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от ПРСР 2014-2020 г.
 

  износ замразени плодове
  27.05.2019 г.
  3920
  Кои са най-перспективните агро стоки и храни за търговия на едро в България?
  Кои са най-перспективните агро стоки и храни за търговия на едро в България? Това е въпрос, на който всеки динамично развиващ се търговец или инвеститор търси отговор в контекста на дългосрочните възможности...
  Виж повече
  ДФЗ изплати субсидии за пръскания в овощните градини
  24.05.2019 г.
  2182
  ДФЗ изплати субсидии за пръскания в овощните градини
  ДФ „Земеделие“ преведе над 3 млн. лв. (3 031 795 лв.) по схемата “Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по...
  Виж повече
  ISEKI TLE 4490
  15.02.2019 г.
  6512
  Как се създава професионална овощна градина - сливи и праскови? (ВИДЕО)
  В най-новото видео на АгроСалон.БГ ви срещаме с овощаря Венцислав Темелков, който има овощни градини със сливи и праскови в землището на сливенското село Струпец и развива професионално овощарство. Пред...
  Виж повече
  Какви аграрни стоки внася България от ЕС?
  05.12.2018 г.
  8608
  Какви аграрни стоки внася България от ЕС?
  Какви аграрни стоки внася България от ЕС? Това е въпрос, който предизвиква често полемики по отношение на конкурентоспособността между българските фермери, преработватели, пазарната реализация на техните...
  Виж повече