Търсене

Малинопроизводители от цяла България се събират в Лозница

09.07.2019 г.
6579
Малинопроизводители от цяла България се събират утре 10-и Юли в Лозница на Фестивал на малината. 

Събитието ще бъде открито от Десислава Танева - министър на земеделието, храните и горите, екип от МЗХГ и ДФ „Земеделие“. Събитието ще се проведе от 15:30 ч. на площада в града. От 16:30 ч. министър Танева ще участва в среща с бранша, на която ще се обсъди състоянието на сектора. Тя ще се състои в залата на Културния дом.

Производството на малини у нас има изключително добър потенциал за развитие, тъй като плодовете се изкупуват от предприятия за замразяване и се изнасят за страни от западна Европа, където пазараът на практика е неограничен.

Основен конкурент на България в производството на малини е Сърбия, която води класацията по осъществени експортни сделки за западна Европа, главно с преимущество в консолидирани количества и цена.

Главният порблем за малинопроизводството у нас в момента е работната ръка и недостаъчните инвестиции в механизация и машини за прецизно земеделие, включително иновативни машини за беритба на малини, които добиват все по-голяма популярност на запад. 

Справка на Село показва, че според официалните данни, декларирани към МЗХГ, през последната година намалява обемът в производството на малини с 11% спрямо предходната стопанска година, но пък площите с малини се увеличават с 1.6%. Новите насаждения с малини от увеличения размер на площите се очаква да компенсират отчетената загуба в количествата, като експерти от сектора предвиждат при добри климатични условия ръст между 5 и 10% за кампания 2020/2021.

Общите земеделски земи с малини в България в момента са около 1 863 хектара, сочи още справката на Село БГ в официално декларираните площи.

На Фестивала на малината, който започва утре в Лозница, експерти от НССЗ ще представят дейността на Службата по проект „Свързани в мрежи европейски ферми за стимулиране на взаимното обогатяване на знанията и използването на иновации чрез демонстрации“ (NEFERTITI) .

Службата ще има информационен щанд, на който експертите от НССЗ ще предоставят информационни материали и ще информират земеделските производители за дейностите, които извършва екипа  на НССЗ по проект NEFERTITI, възможностите които се предоставят на земеделски стопани и други заинтересовани лица от участие в мрежата на NEFERTITI, както и да отговарят на въпроси за условията за кандидатстване по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от ПРСР 2014-2020 г.
 

 • износ замразени плодове
  27.05.2019 г.
  3786
  Кои са най-перспективните агро стоки и храни за търговия на едро в България?
  Кои са най-перспективните агро стоки и храни за търговия на едро в България? Това е въпрос, на който всеки динамично развиващ се търговец или инвеститор търси отговор в контекста на дългосрочните възможности...
  Виж повече
 • ДФЗ изплати субсидии за пръскания в овощните градини
  24.05.2019 г.
  2064
  ДФЗ изплати субсидии за пръскания в овощните градини
  ДФ „Земеделие“ преведе над 3 млн. лв. (3 031 795 лв.) по схемата “Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по...
  Виж повече
 • ISEKI TLE 4490
  15.02.2019 г.
  6351
  Как се създава професионална овощна градина - сливи и праскови? (ВИДЕО)
  В най-новото видео на АгроСалон.БГ ви срещаме с овощаря Венцислав Темелков, който има овощни градини със сливи и праскови в землището на сливенското село Струпец и развива професионално овощарство. Пред...
  Виж повече
 • Какви аграрни стоки внася България от ЕС?
  05.12.2018 г.
  8455
  Какви аграрни стоки внася България от ЕС?
  Какви аграрни стоки внася България от ЕС? Това е въпрос, който предизвиква често полемики по отношение на конкурентоспособността между българските фермери, преработватели, пазарната реализация на техните...
  Виж повече