Търсене

Людмил Работов: Трябва да намерим работещо решение и за земеделците, и за пчеларите!

11.03.2020 г.
9798
Земеделската общност е категорично на мнение, че трябва да пазим пчелите, защото те реално помагат на нашите посеви, но Наредба 13, предложена в този вид, е много рестриктивна и трябва да се намери решение, което да е приемливо и за фермерите, и за пчеларите. Това каза в интервю за Село зърнопроизводителят Людмил Работов, агроном и председател на Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив. Той коментира и предстоящата пролетна сеитба, както и отварянето на мярката за инвестиции в напояване по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).


Кога се очаква масово да започне пролетната сеитба в региона?
Все още е рано по отношение на оптималните агротехнически срокове за пролетната сеитба. Но има някои по-ентусиазирани колеги, които засяха част от слънчогледа преди валежите от последните няколко дни - не само в Пловдивско, но и в региона на Пазарджик. Смятам, че все още е рано за сеитба, защото при евентуални по-ниски температури, каквито се очакват по прогноза, условията на почвата няма да са подходящи за покълването и развитието на семето и то ще бъде стресирано. Ако има и измръзвания - като например слани, може да бъдат фатални за засятата култура.
Очаквам масово сеитбата на пролетните култури да започне в края на март - началото на април.

Имахте притеснения относно липсата на влагозапасяване заради безснежната зима? Каква е ситуацията сега?
Действително бяхме притеснени заради липсата на сняг и дъждове през зимата. Последните валежи обаче бяха със стопанско значение и ще се отразят много добре и върху есенните култури. Стресът, който преживяха заради осезаемата суша, ще премине и ще се възобнови метаболизмът в положителна посока. Очакваните нови валежи около 10-15 литра в края на седмицата ще допринесат и за по-добро влагозапасяване за пролетниците, които предстои да засее.

Напояват ли се площите в района на Пловдив?
Има стопанства, които влагат средства в пивоти. На места се ползват и фрегати, но това е сравнително рядко, защото инвестицията в тази посока е много голяма. Една от причините е липсата на финансиране по ПРСР за напояване. Другият фактор е недобре уредените поземлени отношения със собствениците на земя и липсата на дългосрочни договори. Договори за наем и аренда за 10-15 години вече се подписват рядко и фермерите се отдръпват от подобен тип инвестиции.

Очаква се в края на март да започне мярката за напояване по ПРСР и министър Танева обяви, че освен за Напоителни системи, които ще са основен бенефициент, ще има достатъчно възможности и останалите допустими бенефициенти да бъдат класирани. Очаквате ли интерес от земеделците?
До колкото знам, мярката е доста ограничаваща по отношение на заложените критерии, защото изискване е е само фермерите да участват като самостоятелни юридически лица, а чрез водните сдружения като партньори, или с Напоителни системи. Този синхрон на базата на сдружаването трудно би се постигнал в България.

Вчера започна обществено обсъждане на Наредба 13, с която се въвеждат ограничения за пръскане с ПРЗ с цел опазване на пчелите. Ще се приеме ли Наредбата от земеделските стопани?
В този вид Наредбата реално ограничава употребата на всякакъв вид ПРЗ за третиране на посевите - по отношение контрол не само на неприятели, но и на болести. Доста е рестриктивна заложената промяна в Наредбата.
Земеделската общност е категорично на мнение, че трябва да пазим пчелите, защото те реално помагат на нашите посеви, добиви и резултати, които постигаме - най-вече при техническите и маслодайните култури. И нямаме противоречие по отношение запазване на пчелите. Но чрез тези рестриктивни мерки, които се предлагат, ние няма да можем да правим нормално земеделие и да постигаме рентабилни резултати.
Има едномесечен срок на обществено обсъждане и предстои регионалният съюз да излезе с официално становище, а след това и официално становище на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Трябва да се вземе решение, което да е приемливо не само за фермерството, но и за пчеларите.

Как работят земеделците и пчеларите във вашия район?
В района постигаме добър диалог и синхрон, какъвто трябва да има между пчеларите и зърнопроизводителите. Индивидуално, във всяко землище, във всяко селище, когато има кампания по пръскане - културата е пред цъфтеж и има опасни ПРЗ-та, индивидуално уведомяваме пчеларите по телефона, изчакваме и последната пчела да излезе от посева и едва тогава влизаме и пръскаме. До сега не сме имали проблеми с пчеларите. Напротив - някои от тях при цъфтежа на рапица, например, си разполагат кошерите по полетата. Категорично трябва да работим в посока опазване и на другите производства - като пчеларството.

Интервю на София Белчева, © 2020 Агро Клуб - Selo.bg


 

 • пестициди
  10.03.2020 г.
  8856
  Ограничават употребата на пестициди с цел опазване на пчелите
  Ограничава се употребата на Продукти за растителна защита (ПРЗ), с цел опазване на пчелните семейства . Промените целят въвеждане на по-рестриктивни часови ограничения при извършване на третиранията. Това...
  Виж повече
 • напоителни системи
  06.03.2020 г.
  10383
  Мярката за напояване по ПРСР 2014-2020 отваря в края на март
  Напоителни системи има готовност за участие в приема по Мярка 4.3  „Инвестиции в инфраструктура“ по Програмата за развитие на селските райони ( ПРСР ) 2014-2020 и е във финансово състояние да може да бъде...
  Виж повече
 • нива
  28.01.2020 г.
  15787
  Суша 2020: Пшениците масово жълтеят, притеснения и за пролетната сеитба
  В условията на безснежна зима, трайното засушаване и постоянно редуване на положителни и отрицателни температури, пшеницата и есенните посеви като цяло са поставени под риск. В основни зърнопроизводителни...
  Виж повече
 • Мариела Йорданова
  24.12.2019 г.
  6710
  Мариела Йорданова: Въпрос на осъзната отговорност е пчелари и фермери да работят в синхрон! (ВИДЕО)
  “Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора”. Тези думи на Алберт Айнщайн са все по-актуална...
  Виж повече