ПОДКРЕПЯМ Selo.BG!
Selo.BG е алтернативна медия за развитие на селата. Подкрепете нашите каузи и дейност!
Качеството на пшеницата през тази година е много по-добро от миналогодишната реколта, отчете Земеделското министерство по време на Консултативния съвет по зърното днес.Оценката на пшеницата от анализирани 427 проби от 785 хил. тона партида към 31 юли е близо 48% от пшеницата влиза в I, II и II Б група, които са с високо хлебопекарни качества. За сравнение с миналата година - в тази категория са били малко под 16%, посочиха експерти от МЗХГ.
Пред Село Людмил Работов, зърнопроизводител и председател на Пловдивския съюз на зърнопроизводителите посочи, че в Пловдивско се отчитат по-ниски добиви на пшеница, които обаче са с добри показатели.
“Добивите са по-ниски с между 10 - 15% спрямо миналата година. Средният добив за региона е между 420 - 440 кг./дка. Основният фактор, който допринесе за ниския добив при пшеницата е нападението от нематози. Посевите не успяха да влязат в достатъчно добро братене, а и сушата от края на есента също повлия като цяло. По-ниското количество се компенсира от доброто качество. Пшеницата в региона е с хлебопекарни качества по отношение на мокър глутен и хектолитър”, обясни Работов.
Основна част от произведената в Пловдивска област пшеница се изкупува от местната кооперация - производител на брашно и макаронени изделия, а фуражната пшеница отива за износ, допълни Работов.
От Министерството на земеделието изнесоха данни за качествените показатели на пшеницата - средно съдържание на влага - 12%, по-висока хектолитрова маса - средно 75,2 (при 73 за миналата година), добив на мокър глутен - 25,3 при 22,3 през 2018 г.
Общият ресурс пшеница, с който страната разполага към момента е близо 6 млн. тона. От тях 440 хил. тона е преходният остатък от миналогодишната реколта.
♦ по темата работи: София Белчева
© 2019 Село БГ