Меню

Лоша прогноза за обемите от български череши - реколта 2020 (ИНТЕРВЮ+ВИДЕО)

13.05.2020 г.
2912
Българските овощари са силно притеснени за реколтата от череши тази година, като очакват до 50% по-малко реколта, в сравнение с предходната година, но за сметка на това с добро качество и очаквания за реализация на пазарите на дребно. Силно намалели ще са количествата към фабриките, които правят дълбоко замразяване на череши за износ.

Ето какво каза в интервю за АгроКлуб Димитър Рачев, член на УС на Съюз на Дунавските овощари и производител на череши в района на Тутракан:

На старта на кампанията по прибиране на черешите, какви са очакванията ви за реколта тази година?
С 40% по-ниска спрямо миналата година ще бъде реколтата от череши в моето стопанството. Работя около 200 дка череши, като около 50 дка от тях няма да реколтирам. Тези, които останаха - около 150 дка, реално ще има около 40-50 % по-малко от насаждението заради климатичните явления. Имахме зимни измръзвания, няколко пролетни слани. Това е реалното положение при мен. При останалите колеги ситуацията е идентична.

Нека конкретизираме - става дума за черешовите насаждения в северна България…
Съюзът обхваща Русе, Тутракан, Силистра - целият този район около Дунава, като черешите на членовете са около 5000 дка.

Започна ли беритбата на най-ранните сортове?
Тепърва предстои да започнем - вероятно това ще се случи в рамките на 10 дни.

Какви са очакванията ви за качество на продукцията - за количествата казахте, че ще се редуцират?
Тъй като самата череша е много малко като количество на дървото, се очаква да наедрее. Стига да няма нацепване от дъждовете, трябва да бъде с много добро качество. 
Много трудно ще бъде прибирането на черешата.

Защо?
Защото, ако едно дърво нормално трябва да даде 30 - 35 кг. плод, то в момента ще даде около 5 кг. и самото обиране ще бъде много скъпо.

Тази година, освен климатичните проблеми, които са почти ежегодни, има нещо по-различно, а именно COVID-19. Усещат ли влиянието на създалата се ситуация производителите на череши или тепърва очаквате да се отрази?
Към момента имаме проблем с доставките на консумативи. Ако по принцип даден консуматив идваше за 20 дни, сега идва в рамките на 60 дни. Доставките се бавят и трябва да бъдем много по-отрано подготвени - по отношение на торове, ПРЗ, найлони и др. По отношение на пазарите, за сега няма отражение при нас, защото все още не сме започнали прибирането на реколтата.


А къде реализирате продукцията си по принцип в България или не, за свеж пазар (фреш маркет) или преработка?
Основно се стараем да бъдем на фреш маркет. До момента ключовите ни клиенти са румънците. Сега не знаем категорично дали ще могат да минават границите. За сега има индикации, че ще могат да минават, но времето ще покаже.
Предполагам обаче, че ще успеем да продадем реколтата си заради малките количества.

Промени ли се нещо за вас и колегите ви след постановлението, което задължава търговските вериги да предлагат продукция от регионални фермери?
Колега, който в момента работи с търговски вериги, има официален отказ от Кауфланд Германия да работи с тях. Изпълнява всички условия - има сертификати за качество, има GLOBAL G.A.P., машина за сортиране на череши, хладилници, хладилен транспорт. Не знам на какво се дължи този отказ. Но към момента това е реалността! 
Мен специално като земеделски производител не ме е търсила никоя от веригите. Нямам информация и към Съюза, който е най-големият на Балканите, да има реални запитвания от страна на веригите.

Работите ли с преработвателни предприятия?
В България е много силно казано преработвателни предприятия по отношение на черешите. Има няколко търговеца, които купуват малки количества череши - 500 до 1 000 тона максимум. Санторели, например купува малко повече - в рамките на 5 000 тона. Затова “преработвателни предприятия” е малки силно казано. Дори и в тези случаи черешата отива на допълнителна обработка за фреш маркета. Те имат трайни черешови насаждения, към които са изградили такъв тип предприятия, за да могат да обработват продукцията си. И в случай, че нямат достатъчно количества, могат да купуват и от други производители.

Това, на което разчитаме, е че като цяло в България реколтата е ниска тази година, в Западна Европа ще остане неприбрана реколта, заради липсата на работници, затова се надяваме ние да запълним тази липса, макар все още да сме в сферата на предположенията.

Кои са конкурентите на България по отношение на черешите?
Всички страни - производителки. Турция е най-големият ни конкурент тук в България. Румъния, Унгария също имат достатъчно производство на череши. Испания, Италия - конкуренцията е достатъчно голяма на пазара на череши.

Може ли вече да говорим за изкупни цени?
Не, все още не е възможно да се коментират цени.

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете