Търсене

Лененото семе: Ключ към висок прираст и добро здраве на агнетата

26.03.2020 г.
8716

Влагането в дажбите на преработено ленено семе води до по-висок прираст и по-малко храносмилателни разстройства при подрастващите преживни животни. Това сочи опит, проведен във Ферма Верде, гр. Съединение, при хранене на агнета с комбиниран фураж, съдържащ Wisan® Omega.
 

“Ферма Верде” селектира и развъжда овце от породата Лакон. Внасят първите 340 млади животни през юни 2013 г. от Франция, за да изпробват тяхната способност за аклиматизация на наша територия. Към момента в гр. Съединение отглеждат 2200 овце-майки, заедно с подрастващите агнета са общо около 3 000 животни на територията на фермата.
 

Отглеждането е разпределено в 9 халета. Дойните овце са разделени на 6 групи по 330 животни – целта е постигане на целогодишен млеконадой и непрекъснато производство на агнета. На всеки 60 дни има група от раждащи овце. Новородените се отбиват между 30 и 35 ден.

 

Специалистите на HL-TopMix проведоха опит във фермата, при контролирани условия, за изхранване с продукт, на базата на ленено семе. Целта на опита бе да се изследва влиянието на хранене с Wisan® Omega върху средния дневен прираст и честотата на заболяванията при агнета в стартерния период на техния растеж.

 

Опитът бе проведен в периода от 20.12.2019 до 02.01.2020 година, обща продължителност 12 календарни дни. Опитната и контролната група се състояха от 48 броя агнета всяка, с приблизително еднакво тегло. Опитната група бе изхранвана със стартерен фураж включващ 15% Wisan® Omega, а контролната група - със стандартния фураж, използван във фермата.
 

Опитната група стартира със средно общо тегло на агне 8,83 кг, а на контролната средното общо тегло бе 8,33 кг на агне.


Резултати:

След 12-тия ден резултатите, които бяха отчетени са:

 • Опитна група: общо средно тегло на агне 12,05 кг, т.е. общ среден прираст на агне 3,22 кг или среден дневен прираст от 0,268 кг в групата.
 • Контролна група: общо средно тегло на агне 10,36 кг, т.е. общ среден прираст на агне 2,01 кг или среден дневен прираст от 0,168 кг в групата.

 

https://lh5.googleusercontent.com/EsMFiH8TL3vtcP46uT2rDmNibP8HCYcwRC2LD-LD47-0St2RSP8zFn_RKYTIroZqj-JNYhxkX0TmuwAtXaBNktvX7pjKQi7hBj_wE8Z44NnFhZJ8wb87YTbQyIDjMG9I4CGjuvfJ

 

Изводи:

 • При изхранване с дажба, включваща Wisan® Omega средният дневен прираст при агнетата е с 0,101 кг по-висок отколкото при тези, хранени със стандартната дажба. Разликата между прирастът на опитната и контролната група е 60%, в полза на опитната.
 • Процентът на храносмилателни разстройства в опитната е по-нисък в сравнение на контролната група. Това е една от причините за постигането на по-добрия прираст.
 • В следствие на този прираст, фермерът ще достигне желаното тегло за продажба по-рано и ще съкрати периода на изхранване.


Основни компоненти, участващи в производството на Wisan® Omega, са пречистено ленено семе и специално обработени зърнени суровини. Процесът на обработка води до: 

•    Вредната циановодородна киселина се неутрализира;
•    Подобрява се усвояемостта на скорбялата;
•    Активират се съдържащите се в лененета обвивка слизести вещества; 
•    Подобряват се вкусовите качества на фуража.

 Wisan® Omega
•    Богат на слизести вещества (захари, ксилоза, галактоза и галактуронова  киселина);
•    Оказва стимулиращо действие върху храносмилането;
•    Съдържа до 45% мазнини (мастни киселини - линолова и линоленова киселина);  
•    Оказва положителен  ефект върху здравето и плодовитостта.
 
© 2020 Агро Клуб - Selo.bg
 


 • хранене на овце
  05.04.2021 г.
  1384
  Как правилно да храним овцете и агнетата в началото на пролетта?
  След приключване на агнилната кампания и отбиване на агнетата, основната цел за всеки фермер трябва да бъде достигне пика на лактация, при различните породи овце от млечно направление и осигуряване на добър...
  Виж повече
 • биосигурност
  18.12.2020 г.
  1992
  Защо биосигурността става ключова за устойчивото развитие на фермите?
  БиоСигурността е система за превенция, съдържаща набор от мерки във фермата, които имат за цел да предпазят стопанството от навлизането и разпространението на патогенни микроорганизми и вредители....
  Виж повече