Търсене

Лавандула 2020: Отрезвяването на пазара продължава и тази година

17.07.2020 г.
16550
Въпреки че България е топ производител на лавандулово масло в световен мащаб, ситуацията, в която се намират българските производители на лавандула и масло в момента, не е икономически изгодна за много от тях. И това е напълно обяснимо. След рекордно високите цени на лавандуловото масло през 2018 г., когато килограм от етеричната течност достигна рекордните 240-250 лв. и стремглавото увеличаване на площите с лавандула, най-вече в Добруджа, пазарът започна да се балансира. 

Добивите тази година са по-ниски спрямо миналата година. Цените на лавандуловото масло към момента са в рамките на 50-60 лв./кг, коментира пред Село Зара Клисурова, председател на Националния съюз на производителите на етерично-маслени култури: 

“С новосъздадените десетки хиляди декари нови насаждения с лавандула, особено в района на Добрич, се стигна до свръхпроизводство и стагнация на пазара на лавандулово масло, тъй като всеки пазар има определено потребление и при повишено производство, подобна ситуация с ниската изкупна цена е неизбежна”, каза Клисурова.

Очакванията са, че в близките 5-6 години, докато се стабилизира пазарът, няма да има съществена промяна в изкупните цени на суровината. По думите на Зара Клисурова, въпреки че е търговска тайна, има останали количества непродадено масло от миналата година.

Село разговаря с Марин Димов, земеделски производител на 100 декара биологично сертифицирана лавандула в района на Провадия. Лавандулово стопанство е на три години и е създадено с идеята да носи допълнителен доход на семейството. Уви обаче, към момента направените инвестиции в размер на над 100 000 лв., не дават желания резултат, разказва Димов. 


“В нашите полета сме направили букет от няколко сорта лавандула - Севтополис, Хемус, Дружба и Юбилейна - част от тях са висококачествени, но с по-ниски добиви, а другите са високодобивни, но с по-ниско качество на маслото. Към момента обаче се оказва, че нашата стратегия не е много добра, защото никой не търси качество, всеки набляга на количеството”, разказва производителят. 

Маслото се преработва в дестилерия в шуменското село Дибич. Марин е обмислял вариант да инвестира в собствена дестилерия, но към момента разходите са прекалено големи за стопанството му и подобна инвестиция би била нерентабилна.

От лавандулата през тази година получава 5 кг. масло от декар, като добивът за него е незадоволителен. “Месец март тази година беше много топъл, това дръпна насажденията напред. Следващите месеци бяха по-хладни от обичайното и това се отрази негативно на добива. Колега от Добруджа сподели, че е получил 8 - 8,9 кг. масло, като и при него добивът е по-слаб спрямо миналата година”.


Марин очаква цената да е ниска през тази година. Към момента все още никой не купува масло. Миналогодишното е продал през февруари на цена от 70 лв./кг. “Виждаме, че търговците се опитват да манипулират пазара с цени дори около 40 лв., което няма как да се случи, защото по този начин не се покриват разходите на нито един производител”, коментира земеделецът и споделя впечатленията си, че в Добруджа тази година, заради ниските цени, има изоставени полета, от които няма да се прибере лавандулата. 

Кампанията по прибиране на лавандулата е в разгара си, като на места вече е приключила. По информация на Зара Клисурова в последните години климатичните условия я изтеглят по-рано: “До преди 2-3 години косенето започваше след 15 юли, докато сега - веднага след розите, започва и прибирането на лавандуловата реколта”.

Според последните актуални данни на Земеделското министерство, добивът на лавандула в България към 9 юли 2020 г. е в размер на 9 066 тона - с близо 64% по-малко на годишна база, като се наблюдава както по-малко реколтирани площи, така и по-нисък среден добив на този етап. 


През тази година засадените площи с лавандула в страната са 208 890 декара. Площите с етерично-маслената култура само в Добричка област достигат 78 530 декара.

Село продължава да следи темата за реколтата и пазара на лавандула и лавандулово масло!

© 2020 Село - Selo.BG

 • жътва на лавандула
  10.07.2020 г.
  10569
  Жътва на лавандула 2020: Среден добив 445 кг./дка прибират в Добричка област
  Жътвата на лавандула в Добричка област е в разгара си, а земеделските стопани прибират реколтата при среден добив 445 килограма от декар, съобщиха БТА, като се позова на информация от Министерството на...
  Виж повече
 • Акрамет Ултра
  28.02.2020 г.
  9627
  Имунна защита за маслодайна роза и лавандула с българския имуномодулатор Акрамет (ВИДЕО)
  Торенето и растителната защита на основата на естествения имунитет на растенията ще намира все по-голямо приложение в земеделското производство. Европейската аграрна политика ясно поставя като приоритет...
  Виж повече
 • лавандула - пазар- изкупуване - цена
  14.08.2019 г.
  28577
  Актуална ситуация с пазара на лавандула и реколта 2019
  Площите с лавандула в България през последните години стремглаво се увеличават. На практика обаче се оказва, че ръстът на насажденията с етерично-маслената култура не водят със себе си очакваните печалби за...
  Виж повече