Меню

Костадин Костадинов (НАЗ): Язовирите не ги изпразваме ние земеделците, а ВЕЦ-овете (ИНТЕРВЮ)

28.11.2020 г.
14222
Здравейте, г-н Костадинов! Министъра на регионалното развитие Емил Димитров-Ревизоро, заяви, че ни очаква, според неговите думи, воден апокалипсис, а ние знаем с вас, че има реално 3-годишна суша, няма достатъчно напояване, валежи, но трябва ли българските земеделци да бъдат изкупителната жертва в този проблем?
К.Костадинов: Така… Какво да ви кажа?... Аз направо останах учуден от отчета в медиите. На среща през август месец с Премиера Бойко Борисов и с колеги от бранша говорихме за мерките поради настъпилата суша; мерките, които трябва да се вземат - това беше една от темите, където всички се съгласиха и Премиерът даде зелена светлина точно по този закон. Идеята каква беше? Намаляване на административната тежест на земеделските производители за достъп до източници за напояване, защото сега в момента, за да го направим това нещо трябва да карат 1 камион документи. искахме улеснен достъп до водоизточници. Създаде се работна група в МЗХГ и МОСВ, направиха се срещи. От МОСВ ни бяха определили нивата по отношение на количествата вода, които не се плащат. Изчистиха се моментите, имайте предвид, че това нещо мина и на Комисия по земеделието в Народното събрание, стигна до 2-ра Комисия по МОСВ и там - не беше прието. Така. Предстои на този закон гласуване в зала другата седмица, зависи от програмата. Какво видяхме днес в изказването?

Ние ли в крайна сметка, сме виновни за сушата в България, сушата на Юпитер, Сатурн и т.н.? Не знам за какво не сме виновни вече?!

Той говореше за язовири за водоползване и така се оказа, че ние, заради нас, Бургас остава без вода. Извинявам се, язовирите точно не ги изпразваме ние, изпразват ги водно-електрическите централи.

Прави впечатление, че темата за ВЕЦ-овете въобще не бива засягана като една от причините за водната криза?
К.Костадинов:
Да! Защо да ставаме ние изкупителна жертва или обект на приказки в тази посока? Който си има някакви политически или икономически амбиции, да си ги гледа там и да си ги прави по друг начин. Аз ви казах - идеята ни беше намаляване на административната тежест и по-лек достъп до водоизточници заради тази суша. Другото - въобще не искаме да дупчим навсякъде.

Един сондаж е 60 000-70 000 лв минимум. Мислите ли, че някой ще започнат масови дупкания на сондажи ей така?

Това са средства. Прави впечатление, че заради тези изказвания и цялото мнение на цялото МОСВ - се формира от хора, които нямат реално представа за практиката в страната и какво се случва там. Искахме да намалим административната тежест и да се улесни достъпа на земеделски производители в тази суша до такива обекти, които можем да ги ползваме за напояване. Нещо друго! Не знам дали сте чели закона да видите за какво става въпрос. И в крайна сметка - някой си прави… Какво да ви кажа… Някой си чеше устата с нас. Ами то вече ни писна от тези глупости. Разговорите вървят от 3 месеца. От 3 месеца!

Министър Десислава Танева като цяло изрази подкрепа за бранша. Но и тя е също така бе учудена от тази остра реакция и заявка за отказ да се дава вода на земеделците и едва ли не, че въобще те не могат да бъдат в приоритета на Министерството на регионалното развитие. Което е, меко казано, повече от абсурдно, предвид че земеделието е най-важният сектор за селските региони?
К.Костадинов: То е така. Вижте… ние бяхме заедно с министър Танева на срещата с Премиера. Тогава ги изговорихме тези неща. С плана за възстановяване се вкарват едни средства в напоителната система, ремонти на язовири, канали и т.н. Министърът на МОСВ говореше за язовири, които са за водоползване. Даже чух защо трябвало да гледаме..., защо трябвало да има риба в язовирите и тем подобни. А какво да има? Мечки ли да има в язовира и във водите? Или таласъми ли да гледаме? Какво да гледаме? Направо бях шокиран от изказаното, извинявам се за израза, но това, което ни дразни - отношението към нас, отношението на едно министерство (МОСВ) към производителите. Не знам през годините колко и какво са правили в това министерство. Доста неща са оплескани. Доста силно негативно отношение към земеделците и абсолютно към всички; който не е имал работа с тях - в това отношение нека да пробва и да го види. Да види какво става.

И в крайна сметка криза за вода ще има ли според вас?
Вижте, криза за вода - знаете, че сме в един период на засушаване от 2-3 години. Днес заваля в Западна България, напълни язовира в Перник. Ако завали и тук (бел.ред - Бургаско), ще напълни язовирите.

Ние затова търсим варианти за кладенци и сондажи, където да можем да не разчитаме на тази вода, а да търсим някаква алтернатива за напояване.

Има ли един хубав сняг, който го чакаме ние от много време, един хубав дъжд, смятайте, че язовири, всичко ще се напълни. Просто да изпадаме в истерия и да се отдаваме на такива чудеса… Да - алтернативи трябва да се търсят, да има проекти, да има резервни варианти, но да са виновни земеделците за абсолютно всичко - извинявам се, но - НЕ!

Още повече и в такъв кризисен период, в който и земеделието също е изправено пред Covid19 кризата, също в доста усложнена обстановка на работа. В тази връзка вие събирате ли данни като най-голямата асоциация, членовете на НАЗ как се справят с чисто работния процес по време на пандемията?
От самото начало на пандемията, ние работим, не сме спрели. Не се чува и дума от нас, от зърнопроизводството като сектор сме получили по 30 лв за COVID на наето лице, на постоянно наето лице по COVID мерките. Друго не сме получили. Щяхме да кандидатстваме по схемата 60/40. Казаха, че сме получавали субсидии, не може. Ние си работим и продължаваме да работим. Виждате, въпреки тежката криза, въпреки това направили сме организация по стопанствата - разделени хора, да няма достъп, да може, ако имаме издънка в една посока, другите да работят, да няма... Нашият процес е непрекъсваем в голямата си част. Ние постоянно сме на линия.

Тоест, дадоха ли в тази криза, особено зърнопроизводителите, един пример, че все пак стопанствата имат една добре изградена био сигурност през годините, която в момента дава резултат?
Естествено, че да. Виждате, че работим, не се оплакваме, всеки си знае работата и единственият проблем е това, че няма дъжд, сняг и т.н. Сега, че всеки сам, знаете каква е обстановката, всеки семейно или сам се оправя със ситуацията. Все пак ние имаме семейства, които трябва да се хранят, които работят. Също и с тях сме ограничили контактите.


Всеки се е затворил в себе си или в стопанството, и работим.

От работа - вкъщи, и това е. Няма друга възможност. И в крайна сметка в цялата история търсим варианти. За резервни, за варианти за напояването, за възможности такива, където цяла Европа това е направила. И в крайна сметка - излизат и ни обвиняват за какво ли не! Еми то вече ни омръзна от глупостите на хора, които са некомпетентни и нямат грам практика. И не познават обстановката изобщо в страната.

Ако темата се задълбочи и вие, така да се каже, се окажете жертва в нея като земеделци, като сектор, водени ли са разговори при вас като НАЗ, действията, които бихте предприели или това все още е в много начален етап да се говори в тази насока?
Вижте… Къде, в какво да се задълбочи кризата? В приказките на г-н министъра, който след половин час се среща с Премиера и говори на обратно, че всичко е нормално? Лошо е да ни ползват за някакви политически цели.

В един момент, еми то се оказа, че заради нас в крайна сметка ще искат оставка на правителството. Еми айде сега - стига с тез глупости!

Изглежда, че колкото повече наближават тези избори, толкова ще бъдем свидетели на някакви циркове и панаири, които се водят от политически или икономически характер. Но нека не си ги правят за сметката и на гърба на земеделците.

Ами то в тази ситуация остава да си пожелаем да сме здрави и да завали дъжда и снега.
Точно така. Да сме здрави, да прекараме, ако го има вируса, по-леко; да сме живи, здрави и да го очакваме евентуално другата седмица дъжд, сняг, ако завали - да се поуспокоим. Това е.

Благодаря Ви за това интервю и Вашият коментар по тази актуална тема. Хубав ден от нас и наистина бъдете здрави!
Хубав ден!

© 2020 Село 

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА ЗА НАПОЯВАНЕТО В ЗЕМЕДЕЛИЕТО ВИЖТЕ В СВЪРЗАНИТЕ СТАТИИ ПО-ДОЛУ:

  Радостина Жекова
  25.09.2020 г.
  9060
  Радостина Жекова: НАЗ официално иска обявяване на Бедствие суша. Започваме Стратегия за напояване
  Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) прие решение да поиска официално обявяване на Бедствено положение суша в най-засегнатите региони. Решението беше взето на извънреден Управителен съвет...
  Виж повече
  суша
  30.07.2020 г.
  8790
  Министри уверяват: Ще има вода за напояване за земеделците, въпреки сушата! 
  Водата за напояване на земеделските производители за тази година ще бъде осигурена, независимо от сушата , обяви на брифинг земеделският министър Десислава Танева. По думите ѝ подобни нива на язовирите е...
  Виж повече
  напояване
  20.12.2019 г.
  6575
  Нов регламент: Рециклиране на отпадни води за напояване в земеделието
  Предприемат се нови мерки за намаляване на риска от недостиг на вода за напояване на земеделските култури. Държавите в Европейския съюз са одобрили предварително споразумение, постигнато с Европарламента по...
  Виж повече
  Върбанов АЗПБ
  28.10.2019 г.
  114014
  Венцислав Върбанов, АЗПБ: Нужна е стратегия за напояването!
  Трябва да се изработи стратегия за напояването в България и да се стартира програма за подобряване на инфраструктурата на напояването с нови инвестиции. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Венцислав...
  Виж повече
  Радостина Димитрова НАЗ
  26.10.2019 г.
  119025
  Радостина Димитрова, НАЗ: Полезащитните пояси да влязат като еко площи в ОСП! (ИНТЕРВЮ)
  В условията на трайно засушаване през последните години и загубата на почвено плодородие, все повече земеделски производители търсят нови технологии и екологични практики, които да прилагат в стопанствата...
  Виж повече
  НАЗ
  30.09.2019 г.
  64486
  К. Костадинов, НАЗ: Изпращаме динамична и тежка стопанска година! (ИНТЕРВЮ)
  Динамична и тежка стопанска година изпращат зърнопроизводителите, заяви в интервю за Село Костадин Костадинов , председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите ( НАЗ ). Подробности за...
  Виж повече