Меню

Къде в България има трюфели? Горите в селата около Угърчин са доказано място

31.08.2019 г.
73220
Къде в България има трюфели? Този въпрос си задават всички ентусиасти, които искат да изкарат пари от събирането на трюфели. Лесни ли са парите от трюфели? Не са лесни, защото трябва да имаш преди всичко търпение, след това аналитично мислене и подготвителна информация, подготовка за преходи в гористи месности, куче помагач и не малко доза късмет. Като цяло най-правилният подход към трюфелите е това да бъде хоби, даже игра, отколкото самоцел за лесни пари без работа.

В зависимост от вида, изкупната цена на едро на трюфелите варира между 80 и 1500 лв./кг. Това се отнася до най-разпространения черен летен трюфел, докато белия трюфел, който се търси от шикозни ресторанти в цяла Европа и Русия, може да стигне до цена от 5 000 EUR за килограм.

Едно от местата в България, където доказано има трюфели - са някои села около Угърчин, обл.Ловеч. Там климата и спецификите на горите и почвите са такива, че отговарят на всички изисквания за виреенето на трюфели.

Трюфели има в гористите местности на североизток от Угърчин, както и в горите на изток от селата Каленик и Орляне. Потвърдена информация за намерени количества трюфели има за гористи местности на запад над село Каленик ( в цялата бивша военна зона). Там растителноста е типичната за виреене на трюфели. Мястото е със силна популяция на глигани и диви животни.Не случайно тази година на 20 и 21-и Септември 2019 Угърчин ще стане за 4-та поредна година българска Столица на трюфелите. 

Тазгодишното издание на Трюфел фест 2019 предвижда много изненади и награди за посетителите му, сред които състезанието "На лов за трюфели", конкурс за най-очарователно куче, приготвяне на вкусни ястия с една от най-скъпите гъби, музикални изпълнения на известни български певци, съобщиха  за Selo.BG организаторите. Търсенето на трюфели може да е само с кучета, защото практиката за търсене с прасета е ограничена поради разпространението на АЧС.Събитието е част от традиционния есенен панаир, който ще започне на 20 септември /петък/ от 18.00 часа. На сцената в центъра на Угърчин група "Сигнал" ще засвири и запее своите най-големи хитове.

На следващия ден - 21 септември, от 12.00 часа, Трюфел фест ще бъде открит от кмета на община Угърчин Станимир Петков. След това е състезанието "На лов за трюфели". Ежегодно то събира най-върлите търсачи на трюфели, които си партнират с домашните си кучета. Задачите ще се изпълняват за време, а победителят ще бъде този, на който общото количество намерени гъби тежи най-много. 

Община Угърчин, заедно с основния спонсор на събитието, са подсигурили награди за най-добрите - купи, медали и парични премии. Традиционно ще се присъди и специална награда на публиката - кучешка къщичка, която ще бъде дадена на най-чаровното куче, избрано чрез аплодисменти на зрителите по време на преминаването на животните по червения килим. 
И тази година гостите на фестивала ще могат да опитат ястия с трюфели, както и да участват в приготвянето на паста с гъбите за хиляда души. Вечерта, от 19.00 часа, на сцената ще се качат Тото и Лъчо от група "Скандау" и Дара. По време на концерта им ще бъде направено 3D лазерно шоу. Двудневният празник ще завърши със заря.

© 2019 Selo.BG - Всички парава запазени. Цитирането на източник "Selo.BG" с активен линк към selo.bg е задължително!


 

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете