Меню

Кристиан Вигенин: Нито едно животно не умря от чумата в Странджа

05.09.2019 г.
2537
По време на парламентарният контрол днес, Кристиан Вигенин зам.-председател на НС и член на БСП заяви в свое изказване пред земеделския министър Десислава Танева по повод заразите по животните в Странджа от миналата година и излезлите редица данни и анализи на български и европейски лаборатории:

Нито едно животно не умря от чумата по дребните преживни животни – и до момента не е регистриран вирус


Направена ли е  оценка за щетите, нанесени от заболяването и действията на БАБХ, попита още Вигенин.

„Повече от година мина след като правителството предприе масово избиване на овце и кози в Странджа под предлог, че за първи път е регистрирано заболяването чума по дребните преживни животни в България. Тестовете през изминалата година показаха наличието на антитела в десетки стада в областите Бургас, Ямбол и Хасково, но от въпросно заболяване не умря нито едно животно. Единственият случай е в село Воден, който стана оправдание за поредица от действия на БАБХ. Очевидно се оказа грешка, тъй като и до момента вирус не е изолиран, следователно не може да се определи щам, който да даде индикация откъде е влязла болестта, ако такава изобщо е имало”.

Вигенин попита министър Танева дали е направена оценка за щетите, нанесени от чумата по дребните преживни животни и респективно действията на БАБХ - преки и косвени.

„Направен ли е анализ на Министерството на земеделието, храните и горите за адекватността на дейностите на отговорните институции във връзка с чумата. Какъв е размерът на средствата – национални и европейски, които бяха използвани за обезщетяване на собствениците на избити стада и животни, за тестове и за другите мерки, свързани със справянето с чумата”, попита още Вигенин. Той отправи  още един въпрос към министъра относно мерките, които е предприела държавата за възстановяване на животновъдството в засегнатите райони и за подобряване на системата на обезщетяване и подпомагане на стопаните.

Десислава Танева: Подготвя се целеви прием на проекти по мерки 4.1 и 6.3 за свиневъди