Търсене

Красимир Коев: Коронавирусът ни попречи да удвоим износа на вино за Китай!

19.02.2020 г.
9095
Коронавирусът попречи тази година на България да удвои количествата на изнесено вино за Китай. Това каза по време на Винария изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) инж. Красимир Коев. По думите му “има подписани договори, но нищо не се изнася в момента”. През миналата година износът към Китай е бил 5,5 млн. литра, уточни Коев.

Има стагниране на някои от пазарите на българско вино, но при други има увеличение на износа. По данни на ИАЛВ износът на вино от България за 2019 г. ще достигне 64 млн. литра. Толкова е бил и през 2018 г. Тенденцията се запазва като има леко повишение с 50 - 60 хил. литра. 85% от износа е на бутилирано вино, 15% е наливното количество, бяха цитираните цифри от Коев.

До някои пазари българското вино стига индиректно, посочи Коев: “В момента много малко количества вино вървят към руския пазар директно от България. Но от България за Сърбия се изнасят големи количества наливно вино, което впоследствие заминава за Руската федерация (заради споразумението Споразумението за нулеви мита между Сърбия и Руската федерация). По думите на Коев “по-добре да присъстваме отколкото въобще да отсъстваме на руския пазара”, въпреки че българското вино достига до там чрез сръбски дистрибутори.

Увеличават се количествата на изнесено вино в Централна и Западна Европа. Очакванията са, че износът на вино за САЩ ще надхвърли 2 млн. литра през 2020 г. , за 2019 г. има 32% ръст към този пазар.

“Проблемът с нашите гроздо и винопроизводители идва от това, че италианците и испанците засадиха изключително високодобивни сортове грозде. Ако един наш лозар има 550 лв. за декар разходи, и бере 800 кг грозде, Хосе от Испания прави същите разходи, но бере 3 тона от този декар. Така и неговата себестойност е по-ниска.”, коментира инж.
Красимир Коев. По думите му никъде в ЕС няма субсидия за изнесено количество вино. Субсидията на всяка държава се определя от вноската, която внася в ЕС и хектарите земя, която се обработва в земята, посочи той. 

Междувременно от Земеделското министерство съобщиха, че днес е подписан Меморандум за разбирателство между министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и генералния директор на Международната организация по лозата и виното Пау Рока. 

Целта е да се засили сътрудничеството между двете страни в областта на лозаро-винарския сектор. Специално внимание е обърнато на съвместните дейности по популяризиране на традиционните лозаро-винарски райони, автохтонни сортове лози и запазване на традициите във винопроизводството. Те ще се промотират и като част от културно-историческото наследство в региона.

Двете страни ще си партнират още и в прилагането на нови технологии, обучение на професионалисти от сектора, както и провеждането на конференции и семинари. Предвижда се провеждането редовни срещи за обмен на опит и обсъждане на бъдещи тенденции за развитие на сектора, посочват от Министерството.

София Белчева,  © 2020 Село - Selo.BG 
 

 

 • вино
  03.10.2019 г.
  72403
  Красимир Коев: Винарите да усвояват по-активно парите за реклама на вино! (ИНТЕРВЮ)
  10 млн. евро е бюджетът, с който може да се рекламира българското вино в чужбина. Възможност за това дава мярката Промоции в трети страни от Националната лозаро-винарска програма, като субсидирането е 80%, а...
  Виж повече